субота, 18 маја, 2024
vesti online

Šta je advokat Vladimir Gajić rekao na protestu advokata ispred Ustavnog suda Srbije Vučiću, tvoja ekipa u pravosuđu gora od ebole

Alal Vam vera advokati na strpljenju, na čvrstini i postojanosti, na pravdoljubivosti, i što je najvažnije od svega, alal Vam vera na građanskoj hrabrosti koju pokazujete već tri i po meseca. Da vidimo kako stoje stvari posle skoro 120 dana protesta.

 

Ministar Selaković je svoju borbu protiv nas nekoliko puta menjao i prilagođavao. Počeo je kao što se sećamo sa omalovažavanjem, vređanjem i pretnjama advokaturi Srbije.

Onda, kada to nije pomoglo, aktivirane su jače snage u državi. Aktiviran je naš kolega sada na privremenom radu u državnoj službi, da organizuje u javnosti poznate advokate da idu kod ministra i premijera na kanabe kako bi stvorili lažni utisak u javnosti kako vlast pregovara sa advokaturom. Pa se prešlo na osnivanje AKUS-a, unije krivičara Srbije koja je kao podržavala obustavu rada, ali je tražila minimum procesa rada samo u pritvorskim predmetima zbog besramno lažne borbe za ljudska prava pritvorenika, a u stvari u predmetima gde im je bio interes da opravdaju angažovanje koje je naplaćeno. Zatim se prešlo na osnivanje jednog Društva advokata sa tri člana od kojih je glasnogovornik jedan pravni mediokritet, a jedan osuđivan kao prevarant koji se građanima koje je varao predstavljao kao ministar.

Sve vreme, paralelno, jedna mala grupica advokata pristajala je da krši obustavu rada uz obećanje ministra Selakovića da neće imati posledice i da će ih Upravni sud vraćati u advokaturu. Među tim advokatima su povezana lica između sebe, rodbinskim vezama, tazbinskim srodstvom… Vuk Ranković, Gile Vukašinović i Ivan Ristić. U tom trouglu između advokata i kabineta ministra policije obezbeđivali su se branioci po službenoj dužnosti. Nemojte sumnjati da su u potpunosti plaćeni za te odbrane, ali mi im odavde poručujemo svima bez razlike, više nikada nećete biti advokati u Srbiji. Nikada.

Ministar je onda prešao na diplomatiju, na pregovore… počelo je da teče med i mleko… konstruktivni razgovori, napreduje se svakim danom… Ali odmah je počeo sa malim i sitnim prevaricama. Kao član tzv. stručnog tima postavljena je Nela Kuburović, koja je i sama položila javnobeležnički ispit, a za šefa tog tima… niko drugi nego On, Mefisto javnog beležništva u Srbiji, profesor Dejan Đurđević. To je onaj profesor koji ima deset plaćenih državnih funkcija, to je onaj profesor koji je pripremio izmene zakonskih propisa u setu zakona, to je onaj profesor koji je dao odgovor na pitanje razrešenja problema koji je postavio ministar proletos propagirajući notarijat po Srbiji, kako posao javnog beležnika nije atraktivan prema postojećim propisima. I onda se profesor dao na izmene zakona kako bi posao postao profitabilan, tako da u Srbiji nikada nije postojalo zanimanje koje je profitabilnije od posla javnog beležnika. Dali smo dokaze o zaradama notara u prva dva meseca rada. Dali smo dokaze o tome koliko novca je od ove notarske poljačke izgubio pravosudni budžet, obavestili smo javno republičkog javnog tužioca Zagu Dolovac, koja ne izlazi iz mišije rupe u koju su je gurnuli, o korupciji koja je pratila ceo postupak oko izbora javnih beležnika.

(Danas)