четвртак, 23 маја, 2024
vesti online

Srbija prodaje „Telekom“

TENDER za privatizacionog savetnika za prodaju „Telekoma Srbija“ biće raspisan do kraja godine, saznaju „Novosti“ u Vladi Srbije. Ovime će, praktično, započeti proces ponovne privatizacije najprofitabilnijeg domaćeg preduzeća. Koliko će tačno kapitala država ponuditi na prodaju, od 78,1 odsto akcija koje poseduje, i po kojoj ceni, proceniće upravo izabrani savetnik, a „presuditi“ Vlada.

Pre četiri godine, procena je bila da cela kompanija vredi oko 2,2 milijarde evra, pa je tadašnja vlada za paket od 51 odsto tražila minimum 1,4 milijarde evra. Jedini ponuđač, austrijski „Telekom“, nije bio spreman da izdvoji toliku sumu odjednom, već samo 950 miliona evra u kešu i ostatak za investicije, pa je tender propao.

Milan Kovačević, konsultant za strana ulaganja, smatra da je krajnje vreme za prodaju „Telekoma“.

– Reč je o delatnosti gde su investicije veoma važne kako bi se držao korak sa konkurencijom, a obavezna uplata dela profita u državnu kasu svakako ne doprinosi daljem razvoju „Telekoma“ – objašnjava Kovačević za „Novosti“. – Državi bi, u ovakvoj fiskalnoj situaciji u kakvoj je, sigurno bolje bilo da proda ovu kompaniju i to celo svoje vlasništvo.

Prema Kovačevićevom mišljenju, država ne bi trebalo da zadrži nijednu akciju u „Telekomu“, jer će, u slučaju da je reč o nekom značajnijem procentu, oko 40 odsto, na primer, to samo „kočiti“ budućeg većinskog vlasnika. Takođe, to može i te kako da utiče i na postignutu prodajnu cenu.

Kovačević ne želi da spekuliše sa potencijalnom prodajnom cenom za „Telekom“, samo ističe da akcije ove kompanije do danas nisu listirane na Beogradskoj berzi, a ta cena bila bi dobar pokazatelj koliko je interesovanje investitora.

I Nenad Gujaničić, berzanski analitičar, ističe da je veoma teško reći koliko neka kompanija vredi, ukoliko nije bila na berzi.

– Moguće su samo procene, poredeći situaciju sa drugim kompanijama, pre svega u regionu – ističe Gujaničić za „Novosti“ – Ono što je svakako pozitivno po pitanju domaćeg tržišta akcija jeste da je ono u prvih 11 meseci ostvarilo skok od 25 odsto, što svakako poboljšava izglede vrednovanja novih kompanija kao što je „Telekom“. Takođe, na Beogradskoj berzi nema previše alternativa, pa bi investitori svakako željno dočekali kotiranje „Telekoma“. Naravno, ovo nikako ne mora da znači da bi kompanija vredela više nego pre nekoliko godina kada je prodavana na tenderu. Jedino je izvesno da se prilikom prodaje kontrolnog paketa akcija dobija nešto viša cena iz prostog razloga što su tada investitori spremni da plate više jer mogu činiti s firmom šta im je volja.

RAZVOJ MOBILNOG BANKARSTVA

OD prošlog tendera za „Telekom“, raspisanog krajem 2010. godine, do danas, promenjena je struktura vlasništva u ovom domaćem operatoru. Prvo je sam „Telekom“ kroz kredit otkupio paket akcija od grčke kompanije „Ote“ za 380 miliona evra, čime je operator prešao u stoprocentno srpsko vlasništvo. Potom je deo akcija „Telekoma Srbije“ besplatno podeljen građanima i radnicima kompanije, pa sad poredak izgleda ovako: 58,1 odsto je u vlasništvu Republike Srbije, 20 odsto u rukama samog „Telekoma“, dok ostatak poseduju građani. Narednih dana „Telekom“ bi trebalo i zvanično da postane vlasnik Dunav banke čime mu se otvara i tržište mobilnog bankarstva. (Novosti)