субота, 4 маја, 2024
vesti online

Sporazum Gruzije sa SAD o naoružavanju

SAD i Gruzija su odlučile u nedelju da prošire saradnju u odbrani uz mogućnost prodaje američkih borbenih helikoptera “blek hok” toj zemlji bivšeg sovjetskog bloka koja se nalazi na raskršću istočne Evrope i Azije.

Sekretar SAD za odbranu Čak Hejgel rekao je u Tbilisiju da je potez ruskog predsednika Vladimira Putina da anektira ukrajinski Krim “ogromno doprineo da se NATO i Evropa ujedine u prepoznavanju šta je predsednik Putin uradio i šta je opasnost za celu Evropu”.

 

 

 

Hejgel je u Gruziju došao odmah posle samita NATO u Velsu, u Velikoj Britaniji, gde su se saveznici saglasili da prošire ulogu Gruzije kao partnera NATO i potvrde dugoročniji napor za prijem te bivše sovjetske republike u Atlantski savez.

 

Ministar odbrane, Irakli Alasania, rekao je na konferenciji za novinare s Hejgelom da je bilo bolno za Gruziju – koja se takođe borila protiv invazije Rusije 2008. i taj rat izgubila, da gleda nemoć sveta da zaustavi agresiju Rusije. Oko 20 odsto Gruzije – većinom separatističke oblasti Abhazije i Južne Osetije, i dalje je
pod okupacijom Rusije.

 

Ali, ministar je rekao da je Gruzija zadovoljna odlukom NATO da proširi partnerstvo s njegovom zemljom i da joj da više podrške i usluga.

 

Hejgel je rekao da SAD i Gruzija nisu još sklopile sporazum o prodaji helikoptera, već i dalje razgovaraju o ceni i pojdinostima tog posla.

 

NATO se na samitu u Bukureštu 2008. saglasio da jednog dana u svoje redove primi Ukrajinu i Gruziju koje Moskva smatra delom svog “bližeg susedstva”.

 

Dok obe te zemlje rade u tom cilju uz podršku SAD, postoji zabrinutost od reakcije Rusije. Tako su neke članice NATO oštro protiv tog širenja članstva jer smatraju da bi ono samo povećalo napetost.

(Blic)