четвртак, 2 маја, 2024
vesti online

Šojble: Turska postala rizična zemlja

Nemačka vlada je, prema pisanju Bilda, „stavila na led“ planirane i postojeće „projekte naoružavanja“ sa Turskom

Zbog hapšenja nemačkih državljana – aktivista za ljudska prava i novinara – ministar finansija Volfgang Šojble uporedio je Tursku sa nekadašnjom Nemačkom Demokratskom Republikom (NDR).

Piše: M. Mitrović

Berlin 21. jul 2017. 21:31

Šojble: Turska postala rizična zemlja

Foto: CLEMENS BILAN/EPA

„Turska hapsi na arbitraran način i ne pridržava se konzularnih standarda ni u najmanjoj meri. To me podseća na ono što je bilo u NDR“, rekao je Šojble za Bild. „Ko god da je tamo (u Tursku) putovao bilo mu je jasno – ako ti se nešto dogodi, niko ti ne može pomoći“, rekao je Šojble.

Ranije ove nedelje turska policija je uhapsila nemačkog aktivistu za ljudska prava Petera Štojdnera, što je dovelo do novog zaoštravanja odnosa između Berlina i Ankare. U februaru je uhapšen Deniz Jičel, dopisnik Velta iz Turske koji ima državljanstvo obe zemlje. Ankara je uhapšene, između ostalog, dovela u vezu sa organizatorima propalog državnog udara 2016.

Turska je za nemačke turiste postala rizična zemlja, rekao je još Šojble. „Ako Turska ne prestane sa ovim igricama – kao u vezi sa posetom poslanika (Bundestaga) NATO bazi u Konji – moramo glasno reći: ‘U Tursku putujete na sopstveni rizik, mi za vas više ne možemo garantovati’ „, rekao je Šojble. Turska je ranije ovog meseca zabranila nemačkim poslanicima da posete bazu, a nemačke trupe prethodno su počele povlačenje iz baze Inčirlik.

Poslednji predsednik NDR Egon Krenc kritikovao je Šojbleovo poređenje bivše Istočne Nemačke i Turske. „Njegovo sadašnje poređenje jednako je apsurdno kao Erdoganova ranija paralela između Savezne Republike (Nemačke) i nacističkog rajha“, rekao je Krenc za DPA.

I ministar pravde Hajko Mas kritikovao je, takođe za Bild, vlast turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana. „Jasno je: ko putuje u Tursku, svoj godišnji odmor, nažalost, ne provodi u pravnoj državi“, rekao je Mas.

Posle brojnih apela i upozorenja Ankari, nemačka vlada je u četvrtak objavila „novi pravac“ svoje politike prema Turskoj. Kao reakciju na hapšenje Štojdnera, Jičela i drugih Nemaca, ministarstvo spoljnih poslova u Berlinu preporučilo je onima koji putuju u Tursku „povećani oprez“.

Nemačka vlada je, prema pisanju Bilda, „stavila na led“ planirane i postojeće „projekte naoružavanja“ sa Turskom. Drugih detalja nema, ali do sada, zbog članstva Turske u NATO, njeno snabdevanje oružjem je u najvećoj meri teklo bez problema, navode nemački mediji.

ERDOGAN: Nemci, niste dovoljno jaki

Želim da upozorim moje nemačke prijatelje i čitav svet: niste dovoljno jaki da oklevetate Tursku i niste dovoljno jaki da nas uplašite takvim stvarima, izjavio je juče predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan.     (Danas)