недеља, 28 априла, 2024
vesti online

Slučaj „Trepča“ će biti rešen u Briselu

Rešavanje statusa kombinata „Trepča“ i dalje veliki problem na relaciji Beograd–Priština zaključeno na sastanku Saveta bezbednosti UN u Njujorku.

„Trepča“

„Trepča“ | Foto: Tanjug

Ujedinjene nacije su upozorile lidere iz Beograda i Prištine da se uzdrže od teških izjava u vezi sa rešavanjem problema kombinata „Trepča“ i ostalih otvorenih pitanja, kako bi se omogućio uspešan nastavak briselskih pregovora i normalizacije odnosa dve strane.
– Bitno je da se lideri i u Prištini i u Beogradu suzdrže od bilo kakvih izjava i reakcija koje bi mogle da utiču na pojačavanje ovakvih osećanja, pogotovo u vezi sa ‘Trepčom’ i pogotovo sada pošto je ministar Srbin prestao da bude član vlade – rekao je šef Unmika Farid Zarif predstavljajući tromesečni izveštaj o stanju na Kosovu.
Šef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao je da je za Srbiju neprihvatljivo rešenje imovinskog pitanja Kombinata „Trepča“ van okvira Briselskog sporazuma, navodeći važnost „vraćanja svih aktivnosti u vezi sa privatizacijom u važeće pravne okvire“.
– Za Srbiju bi svako drugo rešenje pitanja ‘Trepče’, osim onog postignutog u okviru Briselskog sporazuma – bilo neprihvatljivo – istakao je Dačić.
Hašim Tači je pak rekao da je „‘Trepča’ kosovska i (da) Kosovo odlučuje o ‘Trepči'“.
Rešenje za to pitanje, prema njegovim rečima, odloženo je pošto „međunarodna administracija na Kosovu nije bila spremna da se suoči s političkim pritiscima koje bi ono donelo“. (ALO)