субота, 4 маја, 2024
vesti online

SKUPO I KOMPLIKOVANO Može li Srbija da podigne ogradu protiv migranata? VRLO TEŠKO

Srbija neće dizati ograde na granici kako bi zaustavila priliv migranata iz Avganistana, Sirije, Iraka… To za “Blic” tvrdi ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Kamp pored granice Mađarskom

Foto: Biljana Vučković / RAS SrbijaKamp pored granice Mađarskom

Mada sam premijer Aleksandar Vučić i dalje tvrdi da “podizanje zidova” neće zaštititi zemlju i njene granice, njegove poslednje izjave u kojima je naglašavao da neki od ministara u Vladi, pre svega Aleksandar Vulin i Nebojša Stefanović traže podizanje ograda i barijera, mnoge su, naime, naterale da pomisle kako će Srbija krenuti putem kojim je već pošla Mađarska, a što najavljuje i Hrvatska.

Ivica Dačić, međutim, tvrdi suprotno, jer na pitanje da li najave podizanja novih zidova, kao i izjave pojedinih ministara, ukazuju na to da će i Srbija “da se ogradi”, odgovara kratko:

– Ne.

Mađarska ograda na granici prema Srbiji

Foto: N. Mihajlović / RAS SrbijaMađarska ograda na granici prema Srbiji

I

Na pitanje da li se to neće dogoditi ni pod kojim uslovima, usledio je isti odgovor:

Da je to nemoguće, mada su izjave ministara ukazivale da se o tome razmišlja, veruje i Radoš Đurović, direktor Centra za zaštitu i pružanje pomoći tražiocima azila.

– Ko god samo pogleda kartu i granicu prema Bugarskoj i Makedoniji, biće mu jasno da je to nemoguće, jer se takva barijera ne može postaviti na teško pristupačnim pravcima. Bilo bi to bacanje para i trošenje ljudskih kapaciteta koje ionako nemamo, a samo bi podstaklo krijumčarenje ljudima – uveren je Đurović. (Blic)