субота, 27 априла, 2024
IstaknutoVestiZdravlje

Šikaniranje studenata medicine

Protest studenata medicine ispred ministarstva zdravlja

04:00
SLEDEĆI VIDEO

2. Sukob članova opozicionih partija u na protestu u Novom Sadu

02:54
3. Studenti svirali kraj večerašnjim protestima: Pozvali narod da se mirno raziđe

06:57
4. Radomir Lazović o budućnosti protesta

04:40
5. Aplauzom završena blokada raskrsnice u Kragujevcu

05:04
6. Šapčani blokirali most

“Sram ih bilo, bezobrazluk i nepoštovanje je sve što mi, studenti, dobijamo od prosvetnog sistema, tačnije od ministarstava i od ove države. Odakle mi 117.000 dinara koje traže da im vratim. U ratama su nam isplaćivali novac dobijen stipendijom, a koji smo trošili na život, i sad očekuju da im sve vratimo odjednom, iako o tome nikada do sada nije bilo reči. Razmišljam da se odreknem Dositejeve stipendije, jer je ovo ponižavanje i sramota vlasti, koja sve čini da nas otera iz Srbije i pokaže nam da ovde nismo poželjni”, revoltirano za Nova.rs kaže Vladan Trajković (24), student završne godine Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, koji je, kao i njegove kolege i koleginice sa svih fakulteta u zemlji, pre dva dana saznao da mora da vrati novac koji je u ratama primao za republičku stipendiju dobijenu od Ministarstva prosvete, kako bi mu odobrili potpisivanje ugovora, novac i šestomesečni plaćen staž, koji omogućava Dositejeva stipendija Fonda za mlade talente u okviru Ministarstva nauke.

“Vratite nam pare, da bismo vam uplatili novac!”, poručuje država Srbija studentima.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

“Ne mogu da se oporavim od šoka. Dobio sam republičku stipendiju, što znači da sam do sada u devet rata primio po 13.000 dinara, to je ukupno 117.000. Ostalo je da primim još jednu ratu i to bi bilo 130.000 dinara za vraćanje državi. Nedavno sam dobio i Dositejevu stipendiju, za koju ugovor potpisujemo početkom jula, kada kreće i isplata, koja kroz mesec dana bude gotova, ali nam neće dozvoliti da ga potpišemo, ako ne vratimo novac dobijen za prethodne stipendije, republičku ili onu za nadarene studente, za koju je povraćaj novca još veći. O ovom vraćanju para nigde i nikada nije bilo reči. Jedan od uslova za konkurs bio je da ne mogu dve stipendije istovremeno biti isplaćivane. U tom slučaju bih se svakako odrekao poslednje rate za republičku, ali pre dva dana Ministarstvo prosvete donelo je odluku da ne možemo da primimo ni dinar, dok ne vratimo sve što su nam prethodno uplatili”, priča Vladan.

Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Novac koji su studenti dobijali tokom prethodnih nekoliko meseci u okviru republičke i stipendije za nadarene, sada je potrošen i ne mogu da ga vrate.

“Ovo je na neki način sramna ucena, ‘ako ne vratite dobijeni novac, nećete dobiti isplatu nove stipendije, ali ni šestomesečnog staža koji ona obezbeđuje’. Retki su studenti koji imaju toliko novca kod sebe. Dobijali smo ga u ratama, a sada očekuju da im sve vratimo odjednom. Ovo je protivzakonito prema članu 11. Zakona o stipendijama i borićemo se za svoja prava, protestovaćemo dok se ne pojavi neko ko će nas čuti i uvažiti”, odlučan je Vladan.

Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Studenti su posle skandalozne odluke Ministarstva prosvete pisali Fondu za mlade talente Ministarstva nauke, koje dodeljuje Dositejevu stipendiju.

 

Pročitajte još:

 

“Rekli su nam da razumeju našu zabrinutost i da će videti sa Ministarstvom prosvete šta može da se uradi. Šta to znači i koliko će zaista da se zauzmu za nas, niko ne zna i nikome ništa nije jasno. Kolege koje su dobile stipendiju za nadarene, moraju sad da vrate čak 240.000 dinara, ako bi da potpišu ugovor za Dositeja”.

Najbolji studenti su najviše oštećeni.

“Država nam poručuje da smo kažnjeni jer smo najbolji. Ne možemo da verujemo da nam ovo rade, kao da žele da nas oteraju, da mladi shvate da ovde nisu poželjni. Ova odluka, kao i one o kvotama za dodelu Dositejeve stipendije, pogađa studente sa prosekom iznad 8,5 i 9, odnosno najbolje među nama. Razmišljam da odustanem od Dositejeve stipendije, jer ako oni ovako olako menjaju uslove konkursa, ko zna šta će ubaciti u ugovor. Na konkursu je pisalo da treba da se odreknemo druge stipendije zarad ove, ali ne i da moramo da vratimo novac. Smučila mi se ova Dositejeva stipendija i pre nego što se ovo desilo, zbog kvota koje su uveli i oštetili najbolje studente medicine”, naglašava Vladan.

Foto: Video/Nova.rs

Najlošiji studenti su najbolje prošli, što ide u prilog paroli da “živimo u vreme vladavine loših đaka”.

“Još jedna poruka ovog društva i države je ‘deco učite što manje i nećete plaćati penale!’ Ovo je neviđeno ponižavanje! Svi koji su dobili Dositejevu stipendiju u obavezi su da vrate novac prethodnih stipendija, a nigde nije pisalo da se stipendije vraćaju. Sad novac moraju da skupljaju ili da pozajmljuju studenti sa prosekom preko 8,5 i 9. Ljudi su potrošili taj novac i nemaju sad odakle da ga vrate. Sa ovim uslovljavanjem Dositejeva stipendija gubi smisao. Međutim, oni koji imaju prosek ispod 9, dobiće Dositejevu, nijednu pre nje nisu ni dobili, pa ne moraju ništa da vraćaju. Najbolje bi bilo da smo svi imali prosek 8,5, tako bismo dobili Dositejevu, kao i kredit koji ne bismo morali da vraćamo, a svi oni koji imaju veći prosek su nagrabusili”, ljutito za Nova.rs priča Renata Trtović (24), koja je nedavno položila poslednji ispit na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Ona dodaje da studenti Medicinskog fakulteta u Beogradu ove nedelje očekuju poziv za sastanak sa ministarkom zdravlja Danicom Grujičić.

“Pisali smo čoveku sa kojim smo pričali prošle nedelje u Ministarstvu zdravlja, kada smo se okupili na protestu. Obećao je da će nas tokom ove nedelje zvati na sastanak sa ministarkom, od koje očekujemo da se zauzme za nas i u Ministarstvu prosvete, povodom ove skandalozne odluke o vraćanju novca od stipendija. Ukoliko se nešto hitno ne promeni u korist studenata organizovaćemo proteste jer nema drugog načina za borbu”, naglašava Renata.

Foto: Video/Nova.rs

Samo dan nakon što su doneli sramnu odluku o vraćanju novca od stipendija, Ministarstvo prosvete objavilo je saopštenje u čijem delu daju nagoveštaj da će preduzeti sve u cilju prevazilaženja „izazova“ koji je nastupio nakon novog uslovljavanja.

„Ministarstvo je za ovu školsku godinu odobrilo 9.343 stipendije, a samo mali broj studenata je dobio i stipendije Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija ‘Dositeja’, te Ministarstvo prosvete sa Ministarstvom nauke preduzima sve aktivnosti u cilju prevazilaženja izazova koji je nastupio, jer je došlo do dupliranja stipendija kod manjeg broja studenata koji su već stipendisti Ministarstva prosvete. Ministarstva će nastojati da unaprede sistem i sinhronizuju aktivnosti na realizaciji konkursa za dodelu stipendija u najboljem interesu studenata“.

Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Podsetimo, studenti završne godine Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, okupili su se prošle nedelje ispred Ministarstva zdravlja, protestujući zbog promene kriterijuma za dobijanje Dositejeve stipendije, kojom su samo diplomci ove visoke škole ugroženi, i zahteva da konačno u našoj zemlji zaživi plaćanje šestomesečnog staža za sve mlade lekare.

***

BONUS VIDEO: Vanja Đurđić: Studenti žele da se čuje njihov glas, ako se nešto ne promeni, ne piše se dobro ovoj državi