субота, 27 априла, 2024
vesti online

SEČA U JAVNOM SEKTORU Otkrivamo koje profesije će dobiti najviše otkaza do kraja godine

Na spisku oko 9.000 zaposlenih u javnom sektoru koji će do kraja godine dobiti otkaze neće biti lekara ni nastavnika, saznaje „Blic“.

Nesuglasice oko broja zaposlenih: Vujović i Udovički

Ipak, najviše otpuštenih biće upravo u zdravstvu i prosveti, ukupno oko 4.000.
Kako saznajemo u Vladi Srbije, reč je o nemedicinskom i nenastavnom osoblju, poput administrativnih radnika i čistačica, ali i o oko 800 stomatologa.
Ministar zdravlja Zlatibor Lončar potvrdio je juče da među medicinskim osobljem, lekarima i sestrama otpuštanja neće biti, te da je tema višak nemedicinskog osoblja.

– Imamo više od 23 odsto nemedicinskog osoblja, a standard je da imamo 10 odsto. To je ono čega ćemo se mi rešiti – rekao je Lončar.
Ministarka državne uprave Kori Udovički potvrdila je juče pisanje “Blica” da će u narednih nekoliko dana biti određen maksimalan broj zaposlenih u javnom sektoru. Ona je navela de će ove godine doći do smanjenja broja zaposlenih od dva odsto, dok će budžet za plate u 2016. biti manji za pet odsto.
– Svaki put kad sam izašla s nekom brojkom, ispala je zbrka koju smo tri dana raščišćavali i objašnjavali kako smo do nje došli. Sad ćemo da donesemo odluku – najavila je Udovički.

Najviše otkaza biće u prosveti i zdravstvu, ali među nemedicinskim i nenastavnim osobljem

Kako saznajemo, liste sa brojem otkaza po školama, bolnicama, opštinama i ministarstvima gotovo da su precizno definisane.
– Ministarstvo zdravlja bi u svom resoru trebalo da otpusti oko 2.500, a Ministarstvo prosvete – 1.500 ljudi. U Ministarstvu pravde bez posla bi trebalo da ostane 350, u Ministarstvu rada 150, a u MUP-u 70 ljudi. U naredna dva-tri dana moguća je korekcija ovih brojeva, a ako je bude, ona će biti minimalna – kaže izvor “Blica” iz Vlade Srbije.
Naš sagovornik dodaje da borba za svako radno mesto traje i danas.
– Svaki ministar se bukvalno bori i za jednog radnika. Još jača je individualna borba na nivou bolnica, škola, ministarstava, ustanova socijalne zaštite… Ostalo je, ipak, vrlo malo vremena da se nešto značajnije promeni – otkriva naš sagovornik.

 

Udovički kritikuje Vujovića, on ćuti

 

Udovički je juče optužila Ministarstvo finansija da umesto smanjenja hoće povećanje zaposlenih u svom resoru. Ministar finansija Dušan Vujović nije hteo da odgovara na optužbe.
– E, baš ću da ih tužim. Jedino ministarstvo s kojim se natežemo jer još pokušava da poveća broj zaposlenih je Ministarstvo finansija. Kažu da će da smanje za 15 odsto u naredne tri godine, ali mislim da ćemo se u prvoj godini dogovoriti da ne bude povećanja broja zaposlenih – rekla je Udovički.
Vujović juče nije želeo da odgovara na ove kritike.
– Dok je misija MMF u Srbiji, ministar ima mnogo posla i nema vremena da se bavi optužbama. Ministarstvo finansija ima ozbiljnu misiju za državu, a to je da napuni budžet iz kojeg se isplaćuju plate i penzije – kažu nezvanično u Ministarstvu finansija, navodeći da je to ministarstvo po sistematizaciji popunjeno sa 70 odsto zaposlenih. (Blic)