четвртак, 16 маја, 2024
vesti online

RUSKI ŠPIJUN U AMERICI: Uhvaćen i priznao sve!

SAD – Evgenij Buriakov je građanin Rusije i bankarski zaposlenik koji je u Njujorku prikupljao informacije za rusku obaveštajnu službu, a koji je uhvaćen od strane vlasti SAD-a i sada čeka suđenje.

Njujork (Foto: Pixabay)

Buriakov je sve priznao, a pored njega uhvaćene su još dve osobe, građani Rusije, ali su pušteni da se vrate u Rusiju zahvaljujući diplomatskom imunitetu koji su uživali.

Igor Sporjišev i Viktor Podobni su druga dva agenta koji su takođe bili uhapšeni, ali pušteni zbog toga što imaju diplomatski imunitet. Sva trojica su radili u jednoj ruskoj banci na Menhetnu, u Njujorku, piše Njujork Tajms.

Ruski agenti svoj posao smatraju veoma dosadnim i ni najmanje nalik stereotipu iz filmova o Džems Bondu, piše američki list, navodeći da se to da zaključiti iz tajno snimljenih razgovora ovih ruskih agenata.

FBI je snimio tajni razgovor u kojem Sporjišev govori Podobnom da „su daleko od Džems Bonda i da je posao veoma dosadan“.

Buriakov je priznao kompletno špijunsko delovanje i čeka da se suoči sa pravnim procesima u skladu sa američkim i međunarodnim zakonima, a vlasti Rusije i SAD-a po pitanju ovog slučaja redovno komuniciraju.(Pravda)