понедељак, 6 маја, 2024
vesti online

Rusija sve dalje od Zapada

Većina Ukrajinaca smatra da se njihova zemlja nalazi u ratu dok tek trećina Rusa ima takvo mišljenje. Sve manji broj građana Rusije želi da njihova domovina jednog dana uđe u EU, kažu rezultati reprezentativne ankete DW.

Symbolbild Deutsche und Russische Fahne

Odnosi sa Nemačkom su se naglo pogoršali, smatraju građani Rusije. Za Ruse je odnos sa Nemcima u novembru 2013. bio jedan od najboljih u poređenju sa odnosima prema drugim državama, i 60 odsto učesnika ispitivanja ga je označilo kao „prijateljski“ i „partnerski“. Ali novi rezultati pokazuju da takvo mišljenje sada ima još samo 26 odsto građana Rusije, a više od polovine (53%) odnos između dve zemlje smatra napetim ili čak i neprijateljskim.

Reprezentativnu anketu je za potrebe Dojče velea sproveo institut IFAK sa sedištem u Kijevu. Telefonski je ispitivano po hiljadu stanovnika Ukrajine i Rusije starosti između 18 i 65 godina. Anketa nije sprovedena na teritoriji Krima i u regionima istočne Ukrajine koji su pod kontrolom proruskih snaga. Zvanični Kijev je prekinuo komunikaciju ka ovim oblastima i bez zvaničnog odobrenja nije bilo moguće tamo sprovesti anketu.

Odnosi sa Zapadom na najnižem nivou

Doduše, nije se pogoršalo samo mišljenje o Nemačkoj – stavovi Rusa pokazuju sličan trend i što se tiče odnosa sa čitavom Evropskom unijom: 59 odsto upitanih odnose Ruske federacije sa EU smatra napetim i neprijateljskim, a čak dve trećine učesnika ispitivanja veruje da su tavi odnosi prema Sjedinjenim Američkim Državama i NATO. (dw.de)