петак, 26 априла, 2024
vesti online

Русија претекла САД у извозу пшенице

СКВА  – Русија је постала светски лидер у извозу пшенице у 2016. години, са извезених више од 25 милиона тона хлебног зрна, за око 14 одсто више него 2015, претекавши САД, дугогодишњег највећег извозника ове житарице.

Извор у Министарству пољопривреде рекао је за агенцију Тас с, да је укупан руски извоз жита лани порастао за 10,5 процената на 33,7 милиона тона.

„Према подацима Министарства пољопривреде, у календарској 2016. години Русија извезла 33,7 милиона тона житарица, од чега пшенице 25,1 милион тона, чиме је потврдила своју лидерску позицију на светском извозном тржишту пшенице“, рекао је тај извор.

Из руског Центра за извоз рекли су за агенцију Спутњик да су САД, дугогодишњи глобални лидер у извозу пшенице, прошле године извезле око 24 милиона тона, Канада и Аустралија по 20 милиона тона, а Француска и Украјина по 18 милиона тона пшенице.

Према подацима ове инстируције задужене за подршку извозу, Египат је био највећи увозник руског жита са купљених око 5,7 милиона тона. Међу другим већим купцима били су Турска, Бангладеш, Нигерија, Азербајџан, Јемен, Судан, Иран и Мароко, преноси Танјуг,(Politika)