недеља, 28 априла, 2024
vesti online

RUSI HOĆE DA UZMU U ZAGRLJAJ SRPSKE SLUŽBE Putinova nepristojna ponuda!

Šef ruskih obaveštajaca Nikolaj Patrušev, koji je juče doputovao u posetu Beogradu, predložio je mnogo bližu saradnju srpskih i ruskih bezbednosnih službi, a na stolu su se istovremeno našle još dve „ponude” za domaćina.

Daje mnogo samo da Srbiju okrene od Zapada: Vladimir Putin

Daje mnogo samo da Srbiju okrene od Zapada: Vladimir Putin, Foto: Associated Press

– Pre svega, Moskva insistira na diplomatskom statusu za rusko osoblje u bazi u Nišu i to nije podložno pregovorima. Druga stvar su razmena informacija i stavljanja pod „nadzor” pripadnika ISIS-a sa ovih prostora, čiji se masovni povratak očekuje nakon predviđenog sloma Islamske države, kao i obuka naših bezbednjaka u njihovoj deradikalizaciji i u otkrivanju i razbijanju terorističkih ćelija – otkriva izvor „Alo!” i dodaje da je sporazum koji se juče našao na stolu, a koji bi trebalo da bude potpisan dogodine, isti onaj koji ruske bezbednosne strukture imaju sa svim zemljama u ODKB-u (Organizacija za kolektivnu bezbednost i saradnju), koja je ruski pandan NATO paktu.

U pomenutoj organizaciji, gde Beograd trenutno ima status posmatrača, nalaze se Belorusija, Kazahstan, Jermenija, Kirgistan i Tadžikistan, a Indija, Iran i Egipat bi uskoro mogli da pristupe. Prema rečima Patruševa, sporazum koji je ponuđen Srbiji „nije pravno obavezujući, niti ima status međunarodnog ugovora, i na taj tačin bi se uspostavila redovna komunikacija bezbednosnih službi dve zemlje”. Osim toga, u tom sporazumu našla bi se i zajednička obuka srpskih i ruskih bezbednjaka, borba protiv sajber kriminala, razmena baza podataka između dve zemlje i pomoć Rusije u tehničkoj opremi. (Alo)