недеља, 28 априла, 2024
vesti online

Razbijena jedna od najjačih HAKERSKIH BANDI

Američko ministarstvo pravosuđa prošle nedelje je objavilo da su uhapsili trojicu Ukrajinaca koji su vodili kriminalnu organizaciju Fin7 sa ograncima po čitavom svetu.

Ogranci u Moskvi

Službeno, Kombi sekjuriti bavi se otkrivanjem rupa u sigurnosnim sistemima kompanija, a zapravo je paravan za kriminalnu organizaciju koja prema procenama američkih vlasti nedeljno ukrade oko 50 miliona dolara sa računa banaka i raznih kompanija.

Ima ogranke u Moskvi, izraelskoj Haifi i ukrajinskoj Odesi, prenosi Rojters. Ekipa u Fin 7 deluje pre po uzoru na neku uglađenu firmu, nego u skladu sa starim stereotipima o hakerima, jer zapošljavaju informatičare sa regularnim radnim vremenom i slobodnim vikendima.

FOTO: PROFIMEDIA

Ukrajinci Dmitrij Fedorov, Fedir Hladir i Andrej Kopakov uhapšeni su u Poljskoj, Španiji i u nemačkom gradu Drezdenu između januara i juna ove godine. Hladir (33) je uhvaćen u Drezdenu i izručen je Americi čije tužilaštvo još čeka izručenje 44-godišnjeg Fedorova i 30-godišnjeg Kolpakova. Optuženi su da su godinama učestvovali u radu grupe Fin7, jedne od najsofisticiranijih i najagresivnijih hakerskih organizacija.

Istražitelje je zaprepastilo što su otkrili da Fin7 – ili Karbanak, kako se takođe zovu, koristi metode rada na kakve dosad nisu naišli, pritom se neprekidno menjajući i prilagođavajući zahtevnom tržištu. A to rada na krajenje prefrigan način.

Naime, vaša kompanija dobije mejl od nekog ko kaže da je bio vaš gost i da je zaboravio torbu u sobi. Nazove vas telefonom i pita da li ste dobili mejl u kojem vam pošalje sliku torbe, ili kažu da žele da poruče veliku količinu hrane iz vaše ketering službe, a čak koriste i šemu po kojoj bukiraju veliki broj soba.

U roku od dve nedelje , Fin7 će već imati sve vaše podatke, podatke o vašim poslovnicama, zaposlenima i klijentima, kao i partnerima. I onda im je lako, mogu da biraju uzorke loga i adrese preko kojih će nastaviti operaciju. Ako žrtva ne klikne na poslati mejl, pokušaće da je dobiju telefonom. Učiniće buklvalno sve samo da izvuku novac. A to im uspeva. (BLIC)