среда, 15 маја, 2024
vesti online

RADILI ZA 50.000, A ŽIVELI NA „VISOKOJ NOZI“ Hapšenje radnika otkrilo da se iza pljačke zlata u RTB „Bor“ KRIJE VEĆA PREVARA

Nakon hapšenja sedam bivših i sadašnjih radnika RTB „Bor“ kod kojih je pronađeno zlato kradeno iz pogona pokrenulo je veliku istragu. Ona je danas nastavljena kada su pripadnici SBPOK-a ponovo ušli u tu radnu jedinicu RTB.

Kako saznajemo, ono što je pokrenulo dublju istragu je to što je u poslednjih desetak godina papirološki bilo prikazivano da je u pogonu „zlatare“ RTB „Bor“ prividno sve bilo „čisto“ i da je proizvedeno zlato u gram odgovaralo količini koju je i trebalo dobiti.

Međutim, nakon hapšenja sedmorice bivših i sadašnjih radnika RTB-a, kod kojih je pronađen oko kilogram zlatnog nakita, kao i veća suma novca, pripadnici SBPOK-a započeli su istragu koja bi trebala da ustanovi da li je neko od nadležnih u RTB-u „štelovao“ rezultate proizvodnje tog plemenitog metala.

RTB FOTO: RAS SRBIJA
RTB „Bor“

Kako je izneto zlato iz dobro čuvanog pogona?

Pripadnici SBPOK-a, takođe, treba da ustanove i kako je zlato iznošeno iz „Zlatare“, jer je taj pogon čuvan kao centralna banka.

Sa svih strana je obezneđen kamerama, a za bezbednost i sprečavanje pljačke bili su angažovani posebno obučeni i naoružani stražari.

Ako se zna da su svi zaposleni svakodnevno proveravani detekorima za metal, prava je misterija kako se zlato toliko dugo iznosilo iz tog pogona.

Živeli na visokoj nozi, a radili za prosečne plate

Klupko je počelo da se odmotava početkom prošlog meseca kada su lišeni slobode radnici ‘’Zlatare’’ I. S. (42), Z. P. (41), G. P. (43) i D. M. (44), kao i S. S. (41), koji je nekada radio o tom pogonu. Tada su privedeni i stražari D. M. (43) i Z. I. (48), koji su bili angažovani na obezbeđenju tog pogona iz sastava RTB-a „Bor“. Tada je kod njih pronađeno 135.765 evra, 3.897 dolara i 98.000 dinara, i blizu kilogram zlatnog nakita.

Za većinu osumnjičenih bilo je karakteristično to što su živeli iznad svojih mogućnosti. (BLIC)