Zbog kašnjenja u isplati plata i neadekvatnih uslova za rad, zaposleni u zrenjaninskoj livnici „Radijator“ stupili su u štrajk.

– Još nam nije isplaćena majska zarada, ali više od toga zabrinjava to što smo od početka godine bez zdravstvenog osiguranja. Takođe, radni staž nije uplaćen dve godine i osam meseci – kaže Obrad Gogić iz Samostalnog sindikata livnice, gde, prema tvrđenju sindikalaca, oko 400 zaposlenih radi u nehumanim i nehigijenskim uslovima, na mašinama koje nisu ispitane.

Štrajkači koji su u minulom periodu organizovali nekoliko protesta i obustava rada sada imaju problem i sa kim će da pregovaraju. Menadžment, naime, ne reaguje na njihove zahteve, uz pozivanje na status preduzeća, čije je sedište iz grada na Begeju izmešteno u Beograd. Početkom 2016. tamošnji Privredni sud otvorio je i odmah obustavio stečajni postupak nad livnicom, prihvatajući unapred pripremljeni plan reorganizacije (UPPR).

– U sekretarijatu Privrednog suda uputili su nas na privremenog stečajnog upravnika, ali on nema odgovore na zahteve štrajkačkog odbora. U Ministarstvu rada upućuju na nadležne državne institucije. Kada bi one radile svoj posao, ne bismo ni bili u štrajku – ističe Gogić.

Inače, livci su posebno ogorčeni na Poresku upravu zbog tolerisanja neplaćanja poreza i doprinosa.

Usvajanjem UPPR sud je većinskom vlasniku „Radijatora“, konzorcijumu iz hrvatskog grada Bjelovara, dao šansu da opstane na tržištu. Ukupne obaveze livnice su 2,8 milijardi dinara, dok celokupna imovina vredi 1,3 milijarde, pa bi bankrotom fabrike sigurno mnogi ostali kratkih rukava. Velike finansijske teškoće u 2015. (uz isključenje električne energije) donekle su prevaziđene ovog proleća. Tada je obnovljena mesečna proizvodnja od 1.100 tona i izvoz kamina i šahtova u zemlje EU.

– I to nas najviše boli. Radimo u tri smene bez prestanka, a plate nema – ističu u štrajkačkom odboru livnice, gde ukazuju na to da je „Radijator“ bez pijaće vode, a radnici nemaju osnovne uslove za održavanje higijene. (Novosti)