среда, 19 јуна, 2024
Zdravlje

Pulmolog savetuje

Pulmolog: Šta možemo da uradimo kad je vazduh ovako zagađen

ZDRAVLJE 20. dec 202309:53 0 komentara
Shutterstock/aappp

Ekstremno zagađenje vazduha već je postalo hronični problem Srbije, i ponovo je Beograd u top 10 najzagađenijih gradova na svetu.

Najstrašnije je što kad se upali „crveno“ (a nije retkost ni „ljubičasto“) upozorenje – ne možete baš mnogo da uradite da se zaštitite. Pulmološkinja dr Snežana Rsovac je za Novu dala neke smernice kako se ponašati u ovim uslovima.

Izbegavati šetnju u vreme najvećeg zagađenja

„Poznato je da je najveća koncentracija štetnih čestica u vazuhu u ranim jutarnjim satima i uveče. Zato gledajte da šetnju i bilo kakve aktivnosti napolju u to vreme izbegavate“, savetovala je dr Snežana Rsovac.

Preporučuje da na relevantnim aplikacijama i sajtovima pratimo koncentraciju zagađenja u vazduhu, koje pokazuju žarišta po Srbiji, ali i po delovima gradova, npr. Beograda. U odnosu na te informacije treba i prilagoditi aktivnosti napolju.

Napraviti nakratko promaju u stanu

Kod kuće ne bi bilo loše da imate prečišćivač vazduha, s tim što je važno da odaberete onaj koji je najbolji protiv zagađenja, a to uopšte nije mala investicija. Osim toga…

„Naravno da moramo da vetrimo stanove čak i kad je smog napolju. Najbolje je nakratko napraviti promaju i skloniti se sa direktnog udara vazduha“, kaže dr Rsovac.

Treba li nositi maske napolju?

Maske, kako nam je rekla, ne pomažu u potpunosti, ali ne škode.

„Te maske ne mogu sasvim da zaustave male čestice da prodru do disajnih puteva, ali jesu svojevrsna mehanička barijera. Vrlo je važno da maska bude suva. Ona ne sme da bude vlažna da bi nas štitila.“

Posebno ugrožene grupe

Doktorka priča i koje visokorizične grupe treba posebno da obrate pažnju u ovim danima velikog zagađenja.

„To su astmatičari, pacijenti sa hroničnom opstruktivnom bolešću pluća i kardiovaskularni pacijenti.“

KOMENTARI (6)

Vidi sve komentare