Završen deveti protest Srbija protiv nasilja, organizatori najavili sledeći naredne nedelje 1Foto: Ivana Vasiljević

Deveti po redu protest Srbija protiv nasilja završen je u Beogradu posle 21 čas ispred zgrade Pinka. Počeo je nešto posle 18 časova okupljanjem građana ispred Skupštine Srbije, koji su do zgrade te televizije stigli trasom Skupština Srbije – Kneza Miloša – Mostar – Kneza Aleksandra Karađorđevića.

21.22 Nakon nešto više od sat vremena, građani se polako razilaze ispred zgrade Pinka. Protest se završava bez incidenata, a organizatori su najavili nastavak građanske neposlušnosti.

20.54 Čuje se „Željko, lopove“ i „Vučiću, odlazi“, a prethodno je se desio verbalni duel građana i obezbeđenja Pinka. Sve je mirno prošlo. Veliki broj pripadnika obezebeđenja u crnim uniformama ispred zgrade.

20.45 Organizatori puštaju na zastavi Srbije, koju je Pink ranije postavio na svojoj zgradi, projekciju – ko je ubio Olivera (Ivanovića), javlja naš reporter.

20.23 Iznad građana ispred zgrade Pinka lete dronovi, a građani uzvikuju „Izlazite napolje“ i „Nećemo Zadrugu“. Nema muzike, obraćanja, ali se čuju povici, zvižduci i pištaljke nezadovoljnih ljudi koji već deveti put izlaze na proteste protiv nasilja. Čuju se i povici „robija, robija“. Obezbeđenje  Pinka prilazi ogradi što izaziva revolt grđana, javlja reporter Danasa sa lica mesta.

20.34 Kolona građana koji su se oko 18 časova okupili ispred Skupštine, a oko 19 krenuli u protestnu šetnu – stigla je pred Pink pre nekoliko minuta. Čuju se povici, pištaljke i zvižduci. Kako javlja naš reporter, voditelj Zadruge Marko Đedović sa terase maše prisutnim građanima.

20.23 „Branimo Ustav Srbije koji Vučić kontanstno krši“: Protest u Vranju koji je počeo u 19 časova završen je šetnjom kroz centalne gradske ulice.

20.08 Ispred zgrade Pinka pristižu prvi građani. Čuju se pištaljke i zvižduci.

19.54 Građani se približavaju Pinku, oko zgrade te televizije vidljivo je privatno obezbeđenje. Brojne novinarske ekipe su na licu mesta. Očekuje se da Željko Mitrović, vlasnik Pinka, počne da pušta muziku.

Završen deveti protest Srbija protiv nasilja, organizatori najavili sledeći naredne nedelje 2
Zgrada Pinka, Foto: Gojko Filipović

19.47 U Jagodini je održan prvi protest protiv nasilja, kao i blokada puta. Prema rečima okupljenih, ovaj protest je veliki događaj za grad u kome „već dve decenije ima vlast jedan čovek“, javlja N1.

19.34 U Leskovcu je završen protest, a naredni je najavljen za sledeći vikend.

Pregledač video zapisa

00:00
00:07

19.30 U Kragujevcu uz zvuke Vostani Serbije ispred Kneževog arsenala počela blokada raskrsnice ispred Zastavinog solitera, organizatori protesta podsetili na zahteve zbog kojih je protest „Srbija protiv nasilja“ i počeo.

Završen deveti protest Srbija protiv nasilja, organizatori najavili sledeći naredne nedelje 3
Kragujevac, Foto: Z. S. M.

19.22 Na Trgu Nikole Pašića u Beogradu uspostavljen je saobraćaj nakon što su građani krenuli u protestnu šetnju posle obraćanja na skupu Srbija protiv nasilja.

19.21 Kako javlja N1,  malo nakon 19 časova, na balkonu zgrade Pinka pojavio se vlasnik Željko Mitrović i pustio dve numere nakon čega se povukao. Ispred Pinka prisutno je obezbeđenje.

19.16 Građani vikali „Ostavke! Ostavke!“ dok su u koloni prolazili ispred Vlade Srbije. Kolona je nastavila svoj put ka TV Pink.

Završen deveti protest Srbija protiv nasilja, organizatori najavili sledeći naredne nedelje 4
Foto: FoNet/Ana Paunković

19.00 Građani krenuli ka TV Pink. Posle obraćanja ispred Skupštine formirana je kolona i očekuje se da oko 20 časova stigne do cilja. U ovom trenutku su na uglu Kneza Miloša i Kralja Milana.

18.56 U Kraljevu počela blokada puteva koji vode ka Raški i Čačku. Kako je najavljeno, ovo će biti simbolična blokada od oko 15 minuta.

18.47 Ljubica Krivokapić, profesorka Visoke medicinske škole u Ćupriji, poručila je u Kragujevcu da su „dolaskom SNS na vlast, nasilju otvorena vrata“. Kako je dodala, „SNS zatvara oči na nasilje i još gore, koristi nasilje kao alat za gašenje političkog neslaganja.“

18.42 „Moje ime je Emilija, moj otac nije predsednick, moja tetka ne živi u Kanadi i moj brat nije direktor neke velike firme. Više od pola mog života na vlasti je SNS“, izmešu ostalog rekla je okupljenim građanima studentkinja Emilija Milenković.

18.35 Glumica Bojana Novaković obraća se građanima u Beogradu ispred Skupštine Srbije.  Između ostalog, ona je poručila da je nasilje normalizacija agresije prema ženama, deci i slabijem. Na kraju je poručila da „sve mora da stane“.

18.26 U Kragujevcu okupljeno oko 100 ljudi, traje obraćanje Saše Jovanovića, kolege stradalog pilota Omera Mehiċa.

18.23 Zaustavljen saobraćaj ispred Skupštine, primećene tri zastave EU koje nose građani. Policije u uniformama nema, osiem nekoliko saobraćajaca.

Završen deveti protest Srbija protiv nasilja, organizatori najavili sledeći naredne nedelje 5
Foto: FoNet/Ana Paunković

18.16 Ispred Skupštine su stigli studenti, građani ih pozdravili aplauzom.

18.10 – U Nišu se odlaže protest do naredne subote zbog pljuskova, najavljeno okupljanje za narednu subotu ispred Gradske kuće. Nišlije su zabrinute jer, kako kažu, svaki put kada dođe do većih padavina dese se i poplave.

17.50 Osuđivani kriminalac Kristijan Golubović bio je ispred TV Pink i na sebi je nosio majicu sa natpisom „Dežurni krivac“. Tamo se zadržao oko 15 do 20 minuta.

Završen deveti protest Srbija protiv nasilja, organizatori najavili sledeći naredne nedelje 6
Foto: Miroslav Veselinović

17.45 Počelo okupljanje građana na platou ispred Skupštine Srbije, gde će se građanima obratiti današnji govornici i odakle će krenuti u šetnju do zgrade TV Pink. Govornici na današnjem protestu biće glumica Bojana Novaković, reditelj Stevan Filipović, Suzana Milutinović, jedna od profesorki iz Visoke medicinske škole strukovnih studija u Ćupriji, koje su posao izgubile kada su na njihova mesta primljeni funkcioneri SNS, kao i neko od predstavnika „Studenata protiv nasilja“.

Završen deveti protest Srbija protiv nasilja, organizatori najavili sledeći naredne nedelje 7
Foto: FoNet/Marko Dragoslavić

17.00 Menja se zastava na zgradi Pinka sat pre početka protesta. Od juče je ta zgrada bila prekrivena ogromnom zastavom Srbije, čiji su krajevi dodirivali tlo, a zbog koje je protiv Željka Mitrovića, vlasnika Pinka, prijavu MUP podneo narodni poslanik Demokratske stranke Srđan Milivojević.

 

Protesti protiv nasilja organizovani su i u preko 20 gradova Srbije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.