U KRAGUJEVCU je u ponedeljak, drugi put u samo nekoliko dana, održan jednosatni štrajk upozorenja u fabrici „Fijat Krajsler automobili Srbija“, koji su organizovali sindikati ove fabrike u pokušaju da izdejstvuju „povećanje plata i bolje uslove rada“.

Štrajk je, kaže za „Novosti“ predsednik Saveza samostalnih sindikata Kragujevca Jugoslav Ristić, održan od 12.30 do 13.30. Štrajk su započeli radnici iz prve smene, dok su im se njihove kolege iz druge smene, njih oko 500, pridružili u 13 časova. Zahteve radnika obrazložili su zamenik predsednika samostalnog sindikata FKA Srbija Nebojša Mandarić i Saša Đorđević, sekretar ovog sindikata.

– Radnici su prvenstveno nezadovoljni visinom zarade, jer rade za 38.000 dinara, na 40 stepeni u halama, a prinuđeni su da rade poslove dvoje ili troje radnika kada su oni odsutni sa posla – rezimira Jugoslav Ristić. – Nezadovoljstvo radnika traje još od početka godine.

Iako u FKA Srbija niko od rukovodstva nije želeo da daje izjave za štampu, saznajemo da su još u ponedeljak počeli pregovori.

Odluka o štrajku je doneta na sednici Skupštine Samostalnog sindikata FKA 19. juna zbog nezadovoljstva radnika uslovima i pregovorima s rukovodstvom FKA, ali ono što svi sindikalni lideri ističu je i mogućnost generalnog štrajka, koji bi mogao, ukoliko se ne postigne dogovor, da počne već u utorak od šest časova.

Kako je „Novostima“ nezvanično rečeno, uspostavljeni su kontakti sindikata fabrike sa radnicima u fabrikama „Fijatovih“ kooperanata gde, kako kažu, takođe postoji veliko nezadovoljstvo. (Novosti)