понедељак, 29 априла, 2024
vesti online

PROTEST BEOGRADA Priština preuzela Šar planinu!

Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju osudila je danas „zaposedanje“ prostorija uprave Nacionalnog parka Šar planina u koje su upali privremeni organi samouprave u Prištini, čime je 26 srpskih radnika bez pravnog osnova odstranjeno sa radnog mesta.

Brezovica

Brezovica, Foto: Profimedia

 

„Apelujemo na predstavnike privremenih organa samouprave u Prištini i medjunarodne predstavnike na KiM da stvar bude vraćena na predjđašnje stanje, a da ovo kao i sva druga sporna pitanja bude rešeno na civilizovan način – dijalogom“, navedeno je u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

 

Iz Vladine kancelarije su ocenili i da „jednostranim potezima, koji u suštini predstavljaju akte pravnog nasilja, Priština obesmišljava nastojanja da se nesuglasice i otvorena pitanja rešavaju dijalogom“.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju ukazala je i da „sve učestalije provokacije Prištine napadima na preduzeća i imovinu Srbije iskušavaju strpljenje i prete da trajno ugroze proces normalizacije odnosa, koji mora da počiva na dobroj veri, a ne na pravnom nasilju“. Istaknuto je i da bi jedan od rezultata tog procesa trebalo da bude jačanje srpsko-albanskog poverenja, a Priština ovakvim jednostranim potezima tome ne doprinosi. „Kako ne bismo ušli u beskonačnu spiralu incidenata uzrokovanih različitim vidjenjem imovinskih pitanja, krajnje je vreme da ona budu stavljena na sto u Briselskom dijalogu. Budući da smo na taj način do sada uspevali da rešimo neke mnogo složenije probleme, jedini izgovor za ovakve jednostrane akte može biti samo želja Prištine da isprovocira blokadu dijaloga“, zaključeno je u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Kako je prenela RTK2, program kosovske televizije na srpskom jeziku, predstavnici kosovskih institucija preuzeli su prostorije NP Šar planina, javnog preduzeća Srbije na Brezovici i u njima sada borave radnici NP Šara sa sedištam u Prizrenu, koji funkcioniše po kosovskom sistemu.

Protiv šestoro radnika NP Šar planina vodi se postupak, a tužilaštvo Kosova ih je početkom nedelje u Uroševcu još jednom saslušalo. Svih 26 radnika srpskog javnog preduzeća čekaju odgovor Vlade Srbije kako bi saznali da li će im zaostale zarade biti isplaćene i šta će sa njima biti u narednom periodu.

Tabla sa natpisom NP Šar planina je skinuta, a na jednom od dva objekta je postavljena tabla kosovskog Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja, odnosno Agencije za žaštitu životne sredine i Direktorata za upravljanje Nacionalnim parkom „Šara“. (Alo)