Podgorica – Crnogorci i Hrvati nisu na vreme (bilateralno) rešili pitanje Prevlake i razgraničenja između dve države na tom pojasu, pa će taj posao najverovatnije uraditi međunarodni sud u Hagu, arbitražom, izjavio je šef crnogorske diplomatije Srđan Darmanović na pitanje iz publike na tribini u Podgorici.

Odmah je dodao i da Crna Gora nema posebnog razloga da žuri sa rešavanjem tog pitanja, „ali su otvoreni da počnu zajednički da ga rešavaju“.

PROČITAJTE JOŠ: Pljevlja: Opština bez eko-takse, državi akciza na ugalj

– Mi smo u regionu navikli da nam rešenja donose drugi, ali mislim da zemlje poput Hrvatske i Crne Gore to mogu same da urade. Ako to ne budemo mogli zajedno, sledi nam međunarodna arbitraža – izjavio je Darmanović.

Prostor spornog poluostrva funkcioniše bez problema na osnovu Privremenog sporazuma o Prevlaci još od 2002. godine. On je tada ocenjen kao značajan uspeh međunarodne zajednice. Dve vlade su se svojevremeno saglasile da otvore proces dogovora o trajnom rešenju, jer u članu 2. Privremenog sporazuma stoji da odredbe protokola ni na koji način ne prejudiciraju razgraničenje između dve države. Rt Oštro je postao sporna granična priča 1991. kada se oko njega ratovalo. (Novosti)