недеља, 28 априла, 2024
vesti online

Последња деоница аутопута кроз Македонију пуштена у саобраћај

Последња деоница аутопута кроз Македонију пуштена у саобраћај

понедељак, 23.04.2018. у 15:24

(Фото А. Васиљевић)

Скопље – Новоизграђена деоница аутопута кроз Македонију, од Демир Капије до Смоквице, пуштена је данас у саобраћај чиме је комплетиран аутопут од северне до јужне границе на коридору 10. Деоница дуга 28 километара ће скратити путовање за 25 минута на том делу аутопута „Пријатељство” којим ће, како се очекује, годишње пролазити око 730.000 возила.

Церемонији отварања присуствовали су и премијер Македоније Зоран Заев, генерални директор Директората Европске комисије за суседску полтику и проширење Кристијан Данијелсон, грчки министар саобраћаја Кристос Спиритиз и македонаски владини и локални званичници.

Према речима Данијелсона, нови аутопут ће олакшати кретање и подстаћи економски развој, а пример је како македонске и грчке компаније могу успешно заједнички да раде. Деоницу аутопута Демир Капија-Смоквица је изградила грчка компанија Актор, а као подизвођачи су биле ангажоване македонске фирме. На том делу аутопута ће бити и две наплатне рампе, код Ђевђелије и код Демир Капије, које би требало да буду завршене за око осам месеци.

Та деоница је била технички најтежа код изградње аутопута на коридору 10, јер пролази Демиркапијском клисуром и тешко приступачним планиским тереном. За изградњу ове деонице везују се и бројне афере, а крајем марта македонско Специјално тужилаштво за прислушкиване разговоре отворило је истрагу против бившег премијера Македоније Николе Груевског и једног министра због сумње да је фаворизовао грчку компанију „Актор” за изградњу деонице Демир Капија – Смоквица. (Бета),(POLITIKA)