четвртак, 16 маја, 2024
vesti online

Porošenko zahteva hitnu obustavu vatre: Evo dokaza da Rusi ubijaju moje vojnike

MINHEN – Predsednik Ukrajine Petro Porošenko je u Minhenu na međunarodnoj konferenciji o bezbednosti naglasio pravo svoje zemlje na samoodbranu i zahtevao hitnu obustavu vatre.

porosenko pasos Porošenko zahteva hitnu obustavu vatre: Evo dokaza da Rusi ubijaju moje vojnike

On je rekao da Ukrajina neće priznati “navodne izbore“ u Donjecku i zatražio oslobođenje ukrajinskih vojnika, uhapšenih u borbama. Porošenko je, kako prenose nemački mediji, upozorio da ne može biti prelaznih rešenja za ukrajinsku krizu i naglasio evropsku orijentaciju svoje zemlje.

Petro Porošenko pokazao je danas u Minhenu pasoše ruskih vojnika, koji su ušli u Ukrajinu kao „dokaz agresije i prisustva ruskih trupa“ koji se bore na strani proruskih pobunjenika na istoku zemlje.

„Doneo sam pasoše i vojne knjižice ruskih vojnika i oficira koji su došli kod nas… To je najbolji dokaz agresije i prisustva ruskih vojnika na ukrajinskom tlu“, rekao je Porošenko na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji.

Porošenko je rekao da su ruski tenkovi, oklopna vozila, rakete i municija na granici između Ukrajine i Rusije.

„Ruski tenkovi puni municije ubijaju moje vojnike… Naš sused je prekršio međunarodno pravo i pripojio deo naše teritorije. Danas je bivši strateški partner pokrenuo tajni rat protiv jedne suverene države“, rekao je Porošenko i dodao da je potrebno primirje.

On je rekao da Ukrajina neće priznati “navodne izbore“ u Donjecku i zatražio oslobađanje ukrajinskih vojnika, uhapšenih u borbama.

Porošenko je, kako prenose nemački mediji, upozorio da ne može biti prelaznih rešenja za ukrajinsku krizu i naglasio evropsku orijentaciju svoje zemlje.

On je istakao da veliki deo naroda u Ukrajni zagovara put u pravcu Evrope i da se tu ništa ne može promeniti, a u jednoj diskusiji, kako prenose mediji, rekao da Sporazum iz Minska nije “jelovnik“ sa koga čovek može da izbaci one stvari, koje ne voli.  (PRAVDA)