петак, 14 јуна, 2024
vesti online

Pojačana bezbednost, potraga i dalje u toku

Francuska policija i vojska razmešena oko verskih objekata i turističkih atrakcija u Parizu, dok masovna potraga za osumnjičenom saučenicom u terorističkom napadu.

Francuski vojnik patrolira oko Ajfelovog tornja

Francuski vojnik patrolira oko Ajfelovog tornja

Francuska policija pojačala je stepen bezbednosti dok nastavlja masovnu potragu za ženom koja je opisana kao saučesnik jednog od ubijenih osumnjičenih za terorističke napade u Parizu.

Vlasti pokušavaju da pronađu 26-godišnju Hajat Bumedijen, devojku Amedija Kulabalija, koji je juče ubio četiri potrošača u jevrejskom supermarketu u Parizu, pre nego što ga je policija usmrtila. Prema nekim izveštajima s lica mesta, ona je pobegla iskoristivši haos kraju koji je poznat kao „jevrejska četvrt Pariza“,  nastao kada je policija upala u objekat, pokušavajući da oslobodi taoce. Na ranijim fotografijama, Bumedijen je nosila tradicionalnu žensku islamsku odeću i luk i strelu.

Kulabali je bio saradnik braće Šerifa i Saida Kuačija, osumnjičenih da su u sredu upali u redakciju satiričnog nedeljnika „Šarlo Ebdo“ i ubili 12 osoba. Braća su takođe ubijena juče tokom racije u severnom delu Pariza, a tom prilikom je oslobođen i jedan talac. Ukupno, u tri dana terora u Francuskoj, stradalo je 17 osoba.

U međuvremenu, danas su pripadnici službe bezbednosti bili razmešteni svuda po Parizu, čuvajući verske objekte i turističke odredišta, dok se grad priprema za veliku šetnju nacionalnog jedinstva, koja je zakazana za sutra. Očekuje se da će u njoj učestvovati i lideri brojnih evropskih zemalja, uključujući Francusku, Nemačku, Veliku Britaniju, Italiju i Španiju.

Takođe danas, francuski predsednik Fransoa Oland održao je hitan bezbednosni sastanak s ciljem da spreči da se ponove napadi, koji su se dogodili poslednjih dana.(Glas Amerike)