петак, 3 маја, 2024
vesti online

POČETAK NOVE MORNARIČKE ERE: Kinezi grade flotu nosača aviona!

Nakon savladavanja procesa upravljanja nosačem aviona na trenažnoj platformi Liaoning, započeta je proizvodnja novih nosača aviona sa poboljšanim karakteristikama, koji će u potpunosti biti proizvedeni u toj zemlji.

Zvaničnici kineske mornarice obelodanili su da je u toku izgradnja prvog kineskog nosača aviona, koji će u potpunosti biti proizveden u Kini. Novi nosač aviona se, kao i Liaoning koji je u funkciji od septembra 2012, bazira na klasi Admiral Kuznjecov. Liaoning (ranije Varjag) je kineska mornarica kupila od Ukrajine 1998, da bi ga nakon toga u potpunosti rekonstruisala u brodogradilištu Dalien, u kom se gradi i novi nosač aviona.

Cilj koji je kineska mornarica postavila porinućem Liaoninga da se na ovoj, kako je nazivaju, trenažnoj platformi, u potpunosti savlada i usavrši kompleksan proces mornaričkih operacija nosača aviona.

Liaoning je konvencionalni nosač aviona sa rampom za poletanje koja praktično katapultira avion, a može da ponese do 24 kineska lovačka aviona J-15, 6 antipodmorničkih helikoptera Z-18, 4 helikoptera za rano obaveštavanje Ka-31 i dva spasilačka helikoptera Harbin Z-9.

Sistem poletanja sa rampom u mnogome ograničava veličinu i nosivost aviona koji poleću sa Liaoninga, a Kinezi nisu zadovoljni ni njegovim kapacitetom. Štaviše, lovački avion J-15 je specijalno konstruisana verzija njihovog lovca 5. generacije J-11-B koja jedino i može da poleti uz pomoć rampe, a i naoružanje mu je ograničeno zbog umanjene nosivosti. To se ipak odrazilo na nešto veću brzinu i bolje manevarske sposobnosti ovog aviona.

„Nosač-17“, koji je trenutno u izgradnji i „Nosač-18“, koji je već u poodmakloj fazi planiranja trebalo bi da prevaziđu ova ograničenja, s tim što je, najverovatnije, jedan imsati veći smeštajni kapacitet, dok će drugi posedovati unapređenu rampu za poletanje.

Stručnjaci smatraju da su ova tri nosača, kojima kineska mornarica planira da upravlja u narednim godinama, samo početak jednog daleko ambicioznijeg projekta.

Najveća nepoznanica za sada ostaje šta kineska mornarica zaista planira izgradnjom ovih brodova. Oni su jako skupi za održavanje, a pošto ih pokreću konvencionalni motori, imaju i ograničen domet. Takođe, morali bi da osanu i u dometu kopnenih PVO sistema, pošto ne poseduju sopstvene radarske sisteme za rano obaveštavanje.

Kinezi u brodogradilištu Guandong sada prave veliki tanker kapaciteta 45.000 tona za službu u ratnoj mornarici, a pretpostavlja se da će opsluživati upravo flotu nosača aviona.

Flota se najverovatnije i neće baš često odvajati od onoga što u Kini i smatraju svojim teritorijalnim vodama, a pre svega kao faktor odvraćanja od eventualnih napada na njihove nacionalne interese u Južnom kineskom moru.

Iako se ova flota nosača aviona ipak može posmatrati tek kao razvojna faza jednog većeg plana koji su kineski stratezi stavili pred sebe, ona će u mnogome ojačati pozicije Pekinga u regionu, a keineska armija će još jednom pokazati da je sposobna da odgovori na sve bezbednosne izazove u regionu, kao i da „izađe na crtu“ najvećem faktoru nestabilnosti – SAD-u. (Pravda)