четвртак, 2 маја, 2024
vesti online

POČEO ISTORIJSKI REFERENDUM Kurdi glasaju za nezavisnost od Iraka

U provincijama iračkog Kurdistana i na spornim teritorijama na koje polažu pravo i Bagdad i kurdske vlasti jutros je počeo referendum o nezavisnosti.

Foto: Tanjug/AP

Očekuje se da će se milioni glasača izjasniti na referendumu koji je istorijski značajan ali ne i obavezujući.

Referendum se održava uprkos protivljenju Bagdada i međunarodne zajednice. SAD su upozorile da bi referendum mogao da destabilizuje region u jeku borbe protiv Islamske držve.

Bagdad se takođe oštro protivi referendumu i juče je zatražio da se kontrola nad svim aerodromima i graničnim prelazima u kurdskim oblastima vrati federalnim vlastima.

Očekuje se da će većina glasača podržati nezavisnost. Ishod ovog referenduma nije obavezujući, ali će lider Kurdistana Masud Barzani dobiti mandat za pregovore sa Bagdadom i susednim državama o osamostaljenju ovog regiona bogatog naftom.

– Čekali smo 100 godina na ovaj dan. Želimo da imamo državu, uz božiju pomoć. Danas je dan slavlja za sve Kurde. Uz božiju pomoć, glasaćemo za Kurdistan – rekao je građanin po imenu Rizgar dok je stajao u redu ispred jedne škole u Erbilu, gde se nalazi glasačko mesto.

Pravo glasa imaju svi registrovani punoletni glasači, Kurdi i pripadnici ostalih etničkih grupa u oblastima pod kontrolom Kurda na severu Iraka.

Prema podacima referendumske komisije, pravo glasa ima 5,2 miliona glasača, uključujući one koji žive u inostranstvu i koji su počeli da glasaju elektronskim putem prije dva dana.

Pitanje na listiću na kurdskom, turskom, arapskom i asirijskom jeziku glasi: „Da li želite da Region Kurdistana i kurdistanske oblasti izvan Regiona postanu nezavisna država?“

Irak je većinski šiitski ali ima brojne manjine među kojima su suniti, Turkmeni i Kurdi.

Kurdi su dominantno stanovništvo na jugoistoku Turske, severu Sirije, severu Iraka i severozapadu Irana. Te četiri oblasti čine region Kurdistana. Irački deo Kurdistana, na severu, ima autonomiju od 1991. (Blic)