четвртак, 2 маја, 2024
vesti online

POBESNELI ORBAN PONOVO NAPADA Mađarski premijer naredio vojsci da migrante vraća kroz žicu

Premijer Mađarske Viktor Orban veća je pretnja po Evropsku uniju od Bregzita pošto je već godinu dana žicom „štiti“ od migranata, smatraju strani zvaničnici.

Foto: RAS / RAS Srbija

Mađarska je prošle godine duž cele granice sa Srbijom postavila žičanu ogradu, a već četiri dana sprovodi pojačanu i dubinsku kontrolu ulaska u zemlju tokom koje tamošnja policija vraća migrante u Srbiju koje uhvati unutar osam kilometara od granice. Nove mere koje je mađarski parlament doneo 13. juna izmenom zakona o pograničnom pojasu dovele su do daljeg pogoršanja položaja migranata, ističu u Kancelariji Ujedinjenih nacija u Srbiji.

– Broj izbeglica i migranata na srpskoj strani granice udvostručio se u proteklih nekoliko dana. Sada tamo ima više od 1.300 osoba, većinom žena i dece. Dok je Vlada Srbije smestila nekoliko stotina ljudi na punktu za pomoć izbeglicama u blizini Subotice, blizu 800 tražilaca azila čeka pod otvorenim nebom bez smeštaja, zdravstvenih i sanitarnih uslova – kažu u ovoj kancelariji i dodaju da se više od 120 tražilaca azila prijavilo 6. jula vlastima, agencijama UN-a i partnerima da im je onemogućen pristup azilnim procedurama u Mađarskoj.(Blic)