недеља, 5 маја, 2024
vesti online

Pitanje Severne Koreje rešićemo sami, ako treba

Američki predsednik Donald Tramp je rekao da će SAD „rešiti“ pitanje nuklearne opasnosti od Severne Koreje sa ili bez pomoći Kine.

Piše: M. K.

Vašington 03. april 2017. 22:40

 Pitanje Severne Koreje rešićemo sami, ako treba

Chip Somodevilla POOL/EPA

„Ako Kina ne namerava da reši pitanje Severne Koreje, mi ćemo. To je sve što ću vam reći“, rekao je Tramp u intervjuu za Fajnenšel tajms, preneo je Bi-Bi-Si. Upitan da li smatra da može sam da uspe, odgovorio je: „Apsolutno.“

Tramp je govorio uoči posete kineskog predsednika Si Đinpinga, koja je zakazana za ovu nedelju. „Kina ima ogroman uticaj na Severnu Koreju. A Kinezi će ili odlučiti da nam pomognu sa Severnom Korejom ili neće (to odlučiti). Ako odluče (da pomognu), to će biti veoma dobro za Kinu, a ako ne odluče tako, to neće biti dobro ni za koga“, rekao je Tramp. Upitan da li je mislio na unilateralnu akciju „jedan na jedan“, Tramp je odgovorio: „Ne moram više ništa da kažem.“ Predsednik SAD, međutim, nije dao detaljnije informacije o koracima koje namerava da preduzme.

Ovi Trampovi komentari, koji su objavljeni samo nekoliko dana pre njegovog sastanka sa Sijem u četvrtak u odmaralištu Mar-a-Lago na Floridi, poslednji su u nizu njegovih upozorenja u vezi s nuklearnim programom Severne Koreje. Državni sekretar SAD Reks Tilerson je posetio Aziju u martu i tom prilikom je rekao da je preventivno vojno delovanje opcija „na stolu“. Američki ministar odbrane DŽejms Matis je pre mesec dana upozorio da će bilo kakva upotreba nuklearnog oružja naići na „snažnu“ reakciju. Međutim, generalno preovlađuje mišljenje, piše Bi-Bi-Si, da će vojno delovanje protiv Severne Koreje dovesti do velikog broja vojnih i civilnih žrtava. Američki zvaničnici naglašavaju da se decenijama govori o planovima za vojnu opciju, ali se i dalje preferira vršenje pritiska na Severnu Koreju da odustane od programa naoružanja putem sankcija i drugih diplomatskih mera. SAD i još nekoliko država je Severnoj Koreji već uvelo sankcije, koje se odražavaju na razvoj programa naoružanja i finansijsku sposobnost zemlje u inostranstvu.

Poslednjih godina, kako su tenzije rasle, smanjena je pomoć u hrani. Severna Koreja se inače uzda u donacije da bi prehranila svoj narod. Međutim, stiče se utisak da ovim merama nije usporen napredak Pjongjanga na vojnom frontu, ocenjuju analitičari.

Očekuje se da Tramp izvrši pritisak na kineskog predsednika kada se ove nedelje bude sastao s njim da Kina učini više kada je reč o Severnoj Koreji. On je nagovestio da bi pitanje trgovine moglo da se iskoristi kao sredstvo ubeđivanja. Tramp je u intervjuu za Fajnenšel tajms rekao da je „trgovina podsticaj. Sve se vrti oko trgovine.“

– (Danas)