петак, 3 маја, 2024
vesti online

Пентагон: Кина вероватно обучава војне пилоте за нападе на САД

Пентагон: Кина вероватно обучава војне пилоте за нападе на САД

петак, 17.08.2018. у 21:09

Пекинг на одбрану троши трећину своте коју издвајају САД: кинески бомбардер

Вашингтон, Лондон – Кина активно развија флоту далекометних бомбардера и вероватно обучава војне пилоте за нападе на САД, наведено је у новом годишњем извештају Пентагона, јављају Си-Ен-Ен и Би-Би-Си, а преноси Танјуг.

„У последње три године Народноослободилачка армија Кине брзо је проширила подручје операције бомбардера и стекла искуства у поморским регијама и њена војска вероватно изводи вежбе за нападе на САД и наше савезнике”, објавио је Пентагон у извештају.

Пентагон је такође навео да Кина развија нуклеарне способности на бомбардерима далеког домета и да су кинеске ваздухопловне снаге „добиле нову нуклеарну мисију”, преноси Си-Ен-Ен.

„Употреба нуклеарно способних бомбардера први пут би пружила Кини нуклеарну ’тријаду’ система на копну, мору и у ваздуху”, стоји у годишњем извештају Пентагона. Кинески предсједник Си Ђинпинг није крио своју жељу да модернизује војне снаге уз борбу против корупције и модернизацију војне опреме.

У Пентагоновом извештају стоји да „кинеска војска пролази кроз највеће реструктурирање у својој историји да би постала способна да се бори у удруженим операцијама”.

Према извештају објављеном у четвртак, Кина ради на „стратешким далекометним бомбардерима са нуклеарним способностима, који би могли постати функционални у наредних 10 година”. У извештају се процењује и да Кина „троши” на одбрану око 190 милијарди долара, трећину издвајања САД.

Очекује се да ће кинески буџет за војску достићи 240 милијарди у наредних 10 година. Кина, каже се у извештају, реструктурира своје снаге да „се боре и победе”, преноси Би-Би-Си. У извештају се истиче да Кина развија свемирски програм упркос јавном ставу против милитаризације свемира. (POLITIKA)