петак, 26 априла, 2024
vesti online

PASOŠ SU MI ODUZELI ZA VREME TITA: Tozovac otkrio dugo čuvanu tajnu! Zbog Jeremije sam pobegao iz zemlje!

Pre 46 godina Predrag Živković Tozovac snimio je pesmu „Jeremija“ na singl ploči koja je od prvog dana bila zabranjena za emitovanje, a on je morao da pobegne u egzil i spase živu glavu.

Nejasno je kako se potkrala takva greška strogim komunističkim komisijama čija je dužnost bila da pregledaju i preslušaju svaki materijal pre nego što se pojavi u javnosti. Ništa nije smelo da naruši mir i blagostanje radnog naroda, a posebno ne tadašnjeg predsednika Jugoslavije Josipa Broza TitaTozovac je uspeo u tome, ali platio je veliku cenu. Kada je njegov „Jeremija“ ugledao svetlost dana, brže-bolje je sklonjen u fioku, a Živkovića je saslušavala Državna bezbednostko zna koliko puta. Iste godine odlazi za Nemačku u nameri da se skloni od hajke i napada i tamo ostaje dve godine. Po povratku u Jugoslaviju počeli su novi problemi.

 

– Nikada „Jeremija“ zvanično nije bio zabranjen. Moja prijateljica Rada Trifunović, urednica na Radio Beogradu, jednom prilikom stavila je „Jeremiju“ kao predlog za hit meseca, i to među zabavnom muzikom. Kad su počeli da stižu glasovi samo za nju, Rada se uplašila i skinula tu pesmu, pa je stavila „Mirjanu“. E onda je to neko primetio i tako je krenula priča „Tozovca zabranio Tito jer je srbovao“. Gluposti, ja ne verujem da je to ikada došlo do Tita, ali dobro – rekao je Tozovacza Kurir, a onda objasnio zašto su mu zabranili da napušta Jugoslaviju.

– Pasoš su mi oduzeli za vreme Tita zato što sam pevao našim ljudima u inostranstvu, to se tada smatralo kao izdaja. Odnosno, tako su smatrali pojedinci u državnom aparatu. I mnogim mojim kolegama koji su išli preko oduzimali su pasoš. Često su me pozivali na saslušanja. Ali i to je prošlo, pasoš su mi vratili Draža Marković i Branko Pešić – kaže legendarni pevač. (KURIR)