петак, 26 априла, 2024
vesti online

Pajtić: Miloševićevi saučesnici bi da izbrišu njegovu i svoju odgovornost

Predsednik Demokratske stranke Bojan Pajtić izjavio je danas da je Slobodan Milošević bio diktator i da njegovi saučesnici, koji su danas na vlasti u Srbiji, žele da izbrišu i njegovu i svoju odgovornost.

Bojan Pajtić

Foto: V. Lalić / RAS SrbijaBojan Pajtić

„Slobodan Milošević je bio diktator koga su građani smenili na izborima glasovima koje su branili na ulicama Srbije. Ratovi, nemaština, koprupcija, ubistva političkih neistomišljenika su njegova zaostavština, a njegovi saučesnici, koji su na vlasti u Srbiji, bi danas to da izbrišu jer veruju da se tako briše i njihova odgovornost“, naveo je Pajtić u pisanoj izjavi.

On je naveo da nema suda, osim suda istorije, koji sudi mrtvim ljudima i da tako ni Haški tribunal nije mogao da donese posthumnu oslobađajuću presudu Slobodanu Miloševiću.

„Demokratska stranka je bila tu da kaže Miloševiću da je diktator, Demokratska stranka je danas tu da Vučiću kaže da Srbija opet postaje diktatura“, kazao je Pajtić dodao da će DS biti protiv podizanja spomenika Miloševiću jer se ona Srbija koja želi da živi normalno seća kako je živela devedesetih.

Pajtić je dodao da je DS pogrešila što nije imali hrabrosti da sprovede sve neophodne reforme.

„Ali nismo pogrešili kada smo stali u odbranu Srbije od Miloševićeve politike. Ne grešimo ni danas kada kažemo da Vučić zastupa istu takvu politiku koja vodi u 1996. a ne u 2020. godinu“, rekao je Pajtić i pozvao Vučića da kaže kako misli da podigne spomenik i Zoranu Đinđiću i Miloševiću i kako je to prihvatljivo za bilo koga ko želi da Srbije postane uređeno, moderno demokratsko društvo.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je pre nekoliko dana da zapadni političari ćuti o činjenici da je Haški tribunal presudom bivšem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, izrečenom pre skoro pet meseci, priznao da nema krivice Srbije u genocidu i ratnim zločinima u ratu u BiH 1992-1995.

Prema pisanju medija, u presudi Karadžiću navodi se da nije bilo dovoljno dokaza da je Milošević bio saglasan sa stvaranjem etnički čiste teritorije.

Potom je počasni predsednik Dačićeve Socijalističke partije Srbije i Miloševićev blizak saradnik Milutin Mrkonjić najavio da će tražiti da Miloševiću bude podignut spomenik. Mrkonjićev predlog podržio je i Dačić, prvi potpredsednik Vlade Srbije. (Blic)