субота, 27 априла, 2024
vesti online

Ovo je najgora izbeglička kriza od Drugog svetskog rata

Merkelova i migranti: A što ne ostanete u Srbiji, Albaniji i Kosovu? Tamo nije rat

„Evropa se suočava sa situacijom koja nije dostojna same Evrope“, ocenila je danas nemačka kancelarka Angela Merkel, napominjući da Nemačka treba da ponudi azil onima koji stižu iz ratnih zona, ali da ne može da primi sve migrante.

Reuters
Merkelova: Nemačka ne može sama

Merkel je u razgovoru sa građanima Duizburga, gde živi brojna migrantska zajednica, istakla da će Nemačka olakšati uspostavljanje centara za azil i da će savezna vlada povećati podršku pokrajinama i opštinama za rešavanje krize.

Ekonomski jače zemlje, poput Nemačke, mogu, kako je rekla, da podnesu veći teret, ali one ne mogu same da reše problem, prenose nemački mediji.

– Ne možemo da imamo tri ili četiri zemlje koje nose sav teret. Svako ko nije gonjen, ko ne dolazi iz zemlje zahvaćene građanskim ratom – ne možemo da se ponašamo kao da će da ostane – navela je Merkel.

– To je teško. Ali Srbija, Albanija i Kosovo nisu zemlje u kojima besni građanski rat – rekla je kancelarka. Nemačka mora da ponudi azil onima koji stižu iz ratnih zona, ali ne može da primi sve migrante – naglasila je ona.

Merkel i francuski predsednik Fransoa Oland juče su ocenili da je potreban zajednički odgovor EU na ovu krizu i ravnopravnu raspodelu izbeglica među svih 28 članica Unije.