субота, 27 априла, 2024
vesti online

OTKRIVAMO Zarađivala na usvajanju dece

Reporteri „Blica“ su tokom istraživanja o usvajanju otkrili tajnu skrivanu četiri godine o srpskoj deci sa smetnjama u razvoju koju je lekarka iz Beograda praktično prodala za usvajanje strancima za 8.000 dolara.

Fotografiju Kejsi i Sofije objavljujemo uz saglasnost porodice Kalvarezi

Istraživanje „Blica“ je pokazalo da je glavni akter ove priče dr Jasmina Janković, koja je u to vreme, od 2009. do 2011. godine, radila kao predstavnik agencije za usvajanje „Reece’s rainbow“ iz Amerike, iako je istovremeno bila specijalista za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju u Centru za zaštitu odojčadi, dece i omladine u Zvečanskoj ulici u Beogradu.

 

Na taj način je, kako će kasnije utvrditi Ministarstvo rada i socijalne politike, iskoristila poziciju da strancima odaje poverljive informacije o deci za usvajanje, što je zabranjeno, ali i da im traži poklone i novac za navodne honorare – iako se u Srbiji usvajanje uopšte ne naplaćuje!

 

Tražila dolare

Reporterima „Blica“ je slučaj otkrila Kejsi Kalvarezi, državljanka SAD, koja je 2010. stupila u kontakt sa doktorkom Janković preko agencije za usvajanje u Americi.

 

Doktorka Janković: To su gluposti
– To su gluposti! – odbrusila je kratko doktorka Janković novinaru „Blica“ i spustila slušalicu kad smo je pozvali da joj postavimo nekoliko pitanja o tvrdnjama Ministarstva, Zvečanske i porodice Kalvarezi.

Dr Janković joj je, tvrdi Kalvarezi, dala sve informacije o devojčici po imenu Sofija koja ima autizam i koja je bila u hraniteljskoj porodici u Velikoj Plani.
– Putem mejlova nam je tražila veliki broj poklona i da ponesemo 6.000 dolara za navodne honorare pri procesu usvajanja – kaže za „Blic“ Kejsi Kalvarezi.
Dan pred usvajanje doktorka Janković je, tvrdi Kalvarezi, došla u njenu hotelsku sobu i tražila još 2.000 dolara. Porodica je posumnjala u nju, ali su, kako tvrde, iz straha da neće dobiti dete pristali da daju još novca.

 

Kalvarezijevi su Sofiju usvojili u aprilu 2010. godine. Sledeće godine, kada su shvatili da su prevareni, slučaj su prijavili Ministarstvu rada.
Rasim Ljajić, tadašnji ministar rada i socijalne politike, kaže za „Blic“ da je Ministarstvo odmah reagovalo po prijavi američkih državljana i prijavilo doktorku Janković Centru u Zvečanskoj. To su nam u Centru i potvrdili.
– Komisija je utvrdila da je doktorka Jasmina Janković povredila radna pravila našeg Centra jer je, po sopstvenom priznanju, odavala informacije o deci, ali i učestvovala u procesu usvajanja, što je sukob interesa. Mi smo slučaj prijavili policiji – kaže za „Blic“ Zoran Milačić, direktor Centra. (Blic)