Foto: Wikipedia

Ostavke su podnete uoči sednice Saveta kragujevačkog Univerziteta, zakazane za ponedeljak, 18. jun, a na kojoj treba da bude izabran novi rektor te visokoškolske ustanove, nakon što je dosadašnji dr Nebojša Arsenijević, podsetimo, sa rektorske funkcije smenjen 4. juna, rešenjem ministra prosvete Mladena Šarčevića.

Iako je Savet je na tu sednicu pozvao premijerku Anu Brnabić I ministra Šarčevića, sva je prilika, smatraju poznavaoci ove problematike,da ona neće ni biti održana, pošto će ostavkama na članstvo Savet, koji faktički ima 16 članova, jer Vlada Srbije nije imenovala tri svoja predstavnika, ostati bez kvoruma, čime se, opet, stvaraju uslovi da Ministarstvo prosvete uvede prinudnu upravu, odnosno imenuje v.d. rektora kragujevačkog Univerziteta. Time se, itovremeno, omogućava ministru Šarčeviću da izbegne dalje kršenje zakona, jer je, tvrde i protivnici doskorašnjg rektora Arsenijevića, njegovom, a ne iniciranjem smene članova Saveta koji nisu izvršavali naloge nadležnih državnih organa i agencija, ozbiljnije prkršio zakonsku proceduru.

Doskorašnji rektor dr Nebojša Arsenijević za naš list kaže da su sve ostavke članova Saveta tipske, te da se samo potpisi razlikuju . Osim jedne, sedam ostavki na članstvo u Savetu juče je, tvrdi on, u rektorat Univerziteta donela sekretarica v.d. direktora Kliničkog centra u Kragujevcu dr Predraga Sazdanovića, koji je istaknutiji kadar Stpske napredne stranke.

-Dobro razradjeni plan za smenu aktuelnog rukovodstva i uvodjenje prinudne uprave na naš univerzitet realizuje se u Kiničkom centru i na Mašinskom fakultetu. Na te dve lokacije članovi Saveta od preksinoć suprivodjeni i tu je većina njih i potpisala one tipske ostavke, smatra Arsenijević, napominjući da je Upravnom sudu juče podneta predstavka kojom se traži primena privremene mere na rešenje ministra Šarčevića o smeni rektora Unive rziteta u Kragujevcu, koja mora da bude razmotreena u roku od pet dana.

Ostavke na članstvo u savetu Univerziteta u Kragujevcu juče su, saznaje naš list, podneli dr Snežana Soković, koja je to učinila u prepodnevnim satimna, dok su to “kolektivno”, tokom dana, učinili profesori Sandra Trifunović,Aleksandar Popović, Vidan Papić, Vladimir Polomac, Nikola Makojević i Slaviša Šalinić, te predsatvnik studentske organizacije na Mašinskom fakultetu.

  Savet Univerziteta u Kragujevcu ove godine je dva puta odbio da razreši dužnosti rektora Nebojšu Arsenijevića i da poništi doktorsku titulu I zvanje docenta njegovom sinu Aleksandru Arsenijeviću. Glavni razlozi za smenjivanje Arsenijevića su su to što je Agencija za borbu protiv korupcije utvrdila da je u sukobu interesa, te i to što je Inspekcija prosvete ustanovola da je njegov sin Aleksandar (Arsenijević) doktorske studije na fakultetu medicinskih nauka u Kragujevcu upisao pre okončana osnovnih studija. Savet Univerziteta je, početkom marta, nausprot nalozima Agencije i Inspekcije ponovo izabrao Nebojšu Arsenijevića za rektora.

  U kampaniji koja je protv njega vodjena mesecima unazad, Nebojša Arsenijević optuživan je za zlopotrebe i nepotizam na Univerzitetu, kao i za “nepristojno i bahato ponašanje na funkciji rektora.”(DANAS)