субота, 4 маја, 2024
vesti online

ORDEN OPTUŽENOM ZA GENOCID Mrkić: El-Bašir odlikovan jer Sudan nije priznao Kosovo

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić odlikovao je predsednika Sudana Omara el-Bašir zato što je na čelu države koja nije priznala Kosovo, izjavio je za list „Danas“ Ivan Mrkić, savetnik za spoljnu politiku predsednika Srbije.

Ivan Mrkić, savetnik predsednika Srbije

Ivan Mrkić, savetnik predsednika Srbije

Sagovornik „Danasa“ naglašava da je pored države Sudan, iz istog razloga, odlikovano još tridesetak drugih afričkih država.

– Došao red na Afriku, a isto odlikovanje su već dobile azijske zemlje koje ne priznaju Kosovo. Odlikovan je, dakle, predsednik Sudana pored predsednika tridesetak drugih afričkih država. Odlikovan je predsednik Komisije afričke unije Erastus Mvenča, kao i južnoafrički predsednik Džejkob Zuma. Već su nas kontaktirali o ovom pitanju iz EU, pa smo im pružili potrebna objašnjenja – ocenjuje Ivan Mrkić za „Danas“.

NVO: Šokirani smo zbog Nikolićevog ordena optuženom za GENOCID

Koalicija za Međunarodni krivični sud pre dva dana poslala je pismo predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću povodom ordena kojim je 15. feburara 2016. godine, na Dan državnosti Srbije, odlikovao sudanskog predsednika inače optuženog za genocid u Darfuru. (Blic)