Više od pet hiljada izbeglica, mahom žena i dece, iz Sirije i Iraka, zaglavljeno je na međugraničnom prostoru na severu Grčke kod mesta Idomeni i pokušava protestima da se probije na teritoriju Makedonije. Vojno-policijske snage na obe strane granice su u pripravnosti, iako su protesti u subotu bili mirni. Izbeglice koje se nalaze kod prihvatnog centra Idomeni žale se da su pri kraju snage i iscrpljeni, sa decom i iznemoglima, bez hrane. Deo njih proteklih dana nije uzimao hranu, štrajkujući glađu u znak protesta zbog zadržavanja na granici.

U međuvremenu, vlada Grčke je naložila smanjenje prihvata migranata koji pristižu morskim putem iz Turske. U Grčkoj je trenutno više od 15.000 migranata, a prema severnoj granici u kampu Idomeni pristižu novi. Migranti, svesni da je granica ka Makedoniji blokirana, nastoje da alternativnim pravcima probiju ne samo severnu granicu Grčke, nego i zapadnu, prema Albaniji, i da se zaobilaznim rutama domognu zapadne Evrope.

Naredbom grčke vlade, nadležne policijske službe na ostrvima nadomak Turske ograničavaju broj migranata kojima je dozvoljeno putovanje trajektima do kopna. Time će više od dve trećine izbeglica na Lezbosu i okolnim grčkim ostrvima biti zadržani do daljnjeg.

U makedonskim prihvatnim kampovima kod Đevđelije, na južnoj, i u Tabanovcu, na severnoj granici sa Srbijom, na propuštanje u Srbiju čeka oko hiljadu izbeglica, uglavnom iz Avganistana.

IDU TEŠKI DANI PREDSEDNIK Vlade Srbije Aleksandar Vučić izrazio je bojazan da na samitu Evropska unija (EU) – Turska u Briselu 7. marta neće biti pronađeno jedinstveno rešenje za migrantsku krizu. „Ako bih smeo da predviđam, onda bih rekao da neće biti jedinstvenog rešenja“, kazao je Vučić novinarima. On je naveo da za sve zemlje slede malo teži dani kada je u pitanju migrantska kriza. Ministar pravde Nikola Selaković izjavio je da je bezbednosna situacija sa migrantima u regionu izazovna i da se iz dana u dan usložnjava, ali da je uveren da će Srbija uspeti da sačuva stabilnost.

Iz UNHCR-a u Grčkoj potvrđeno je da je situacija – katastrofalna. Ukazuje se na to da je kamp Idomeni prepunjen i da fizički nema mesta za prihvat novih izbeglica koje nadolaze.

U masi izbeglih koja se uvećava na graničnom pojasu, kako je izjavila Stela Nanu iz UNHCR-a, najveći deo čine žene i deca bez pratilaca, samohrane majke, bolesni i invalidi.

Deo propuštenih u Makedoniju na ulaznom punktu kraj granične kote 59 nadomak Đevđelije, upravo je iz tih najranjivijih kategorija. No, taj broj u dozvoljenoj dnevnoj kvoti koju kontrolišu međunarodne policijske snage ne prelazi 580 izbeglica, kako su se dogovorila ministarstva unutrašnjih poslova Slovenije, Austrije, Srbije, Hrvatske i Makedonije.

HRVATSKA IMA SVOJE TUMAČENjE SPORAZUMA SA SUSEDIMA (Novosti)