субота, 18 маја, 2024
vesti online

Odluka o Badelu 23. veljače, Slovaci ne odustaju, nude više

Iz Badela poručuju kako je „ponuda tzv. konzorcija“ bespredmetna i upućuju na svoju objavu od 2. siječnja.

Fina je za 23. veljače zakazala ročište za glasovanje o izmijenjenom planu financijskog i operativnog restrukturiranja Badela 1862, što znači kraj najdužeg predstečaja.

Započet je još u travnju 2013., a rok istječe 24. veljače, do kada vjerovnici konačno trebaju odlučiti o planu restrukturiranja. Zadnjim njegovim izmjenama definirano je povećanje iznosa dokapitalizacije za 32,2 milijuna kuna. Također, strateški investitor Meteor konvertirao bi gotovo 190 mil. kuna tražbina u kapital, uz ulaganje još 30 milijuna svježeg kapitala, dok i država zadržava manji udjel. Plan je na Fini objavljen 6. veljače, a 10. veljače je korigiran jer se „ukazala potreba za dodatnim uređenjem pravno-nomotehničkih pitanja“, navode iz kompanije. „U dijelu financijskog restrukturiranja duga i namirenja vjerovnika plan restrukturiranja nije promijenjen.

Objavljen je i izvještaj neovisnog ovlaštenog revizora koji je revidirao Plan te na isti dao pozitivno mišljenje“, poručuju iz Badela. Teren za glasovanje time je pripremljen. No, iako postupak ulazi u samu završnicu ne odustaje slovački St Nicolaus, pa je u konzorciju s Dalmacijavinom i tvrtkom Oštrc Marinka Zadre putem Fine predao Badelu te njegovim vjerovnicima i dioničarima svoju revidiranu obvezujuću ponudu. Povisili su je s 46 mil. eura na 50 mil. eura, a u slučaju prihvata obvezuju se uložiti iznos od 28,7 mil. eura koji će se vjerovnicima isplatiti u gotovini odmah po okončanju postupka, zatim 12 mil. eura nude za ulaganje u proizvodnju i još 9,3 mil. eura kroz osiguranje sredstava za ispunjenje obveza društva nastalih nakon otvaranja predstečaja (prema Fondu za zaštitu okoliša i za trošarine).

Članovi Konzorcija zaključno navode kako smatraju da plan restrukturiranja Badela prije svega predstavlja listu želja, bez realnih uporišta u njegovim stvarnim mogućnostima. Njihova je ponuda za Badel bespredmetna jer iz tvrtke upućuju na svoju objavu od 2. siječnja. U njoj je kako kažu „pojašnjen karakter postupanja tzv. konzorcija u odnosu na Badel i legitimne procese koji se vode u cilju okončanja predstečajne nagodbe te postizanja kapitalne adekvatnosti i osiguranja dugoročne opstojnosti društva“.  (poslovni.hr)