U PRVIH pet meseci ove godine u Srbiju je od naše dijaspore stigla 1,1 milijarda evra, dok je u istom periodu lane taj priliv iznosio za oko 100 miliona evra više, pokazuju poslednji podaci Narodne banke Srbije,

Prosečan godišnji priliv od doznaka u poslednjih pet godina iznosio je oko 2,7 milijardi evra, odnosno oko 8,2 odsto BDP-a. Najviši iznosi doznaka potiču iz zemalja u kojima živi veliki deo naših ljudi, pre svega iz Nemačke, Švajcarske, Austrije i Francuske.

– Doznake tradicionalno predstavljaju jedan od najstabilnijih priliva iz inostranstva u Srbiju – navode u NBS. – Naši ljudi iz sveta svojima u Srbiji poslali su lane 2,86 milijardi evra, što je za 9,7 odsto više nego u 2014. godini.

Od te sume nešto više od dve milijarde evra stiglo je iz evropskih zemalja, saopštio je Međunarodni fond Ujedinjenih nacija za poljoprivredni razvoj. Od početka ovog veka, prema računici ekonomista, u proseku smo trošili za petinu više nego što smo zarađivali zahvaljujući i tim doznakama. Da nije bilo njih u Srbiji bi se živelo mnogo skromnije. Gastarbajteri iz Turske u poslednje dve godine prosečno su slali oko 300 miliona dolara i svojim su novčanim pošiljkama pretekli „kolege“ na privremenom radu u Francuskoj i Italiji. (Novosti)