ZVANIČNO su upisani kao vlasnici, ali se u Fabrici šinskih vozila u Smederevskoj Palanci još nisu pojavili. Kiparska firma „Lisnart holdings limitid“ od 3. aprila se u Agenciji za privredne registre vodi kao jedini vlasnik „Goše“, ali je zakonski zastupnik i dalje Ivan Hemšild, predstavnik sada već bivšeg „gazde“ – ŽOŠ „Trnava“ iz Slovačke, koji se u fabričkom krugu ne pojavljuje već desetak dana. Zaposleni, kojima sada bivši poslodavac duguje više od deset zarada i pripadajuće poreze i doprinose, štrajkuju, a juče su pomoć zatražili i od lokalne samouprave.

Novi vlasnik, registrovan na Kipru, nije poznat u metalskoj industriji. Naprotiv, jedini posao sa kojim se dovodi u vezu ime ove firme je upravljanje parkingom na aerodormu u Bratislavi. I to u saradnji sa još nekoliko kompanija. Registrovani su na adresi „Savides centar“, prvi sprat, kancelarija broj 102 u Nikoziji. Direktor je Elefterija Kirijaku, ali nikakvi kontakti nisu dostupni.

– Nikakvo zvanično obaveštenje o promeni vlasnika fabrike nemamo – kaže, za „Novosti“, izvršni direktor Fabrike šinskih vozila „Goša“ Saša Lazić, i dodaje da jedina saznanja potiču sa sajta Agencije za privredne registre.

– Tako smo i saznali da je kupac fabrike firma „Lisnart holdings limitid“ sa Kipra, ali niko nam to zvanično nije saopštio iz ŽOŠ „Trnava“. Generalni direktor Slovak Ivan Hemšild odavde je otišao za Slovačku istog dana kada je naš radnik izvršio samoubistvo, i još se ne pojavljuje. Što se nas tiče, on više i ne postoji, ali niko nema ovlašćenja da zastupa fabriku u ime generalnog direktora. Niko od novih vlasnika se nije javio, niti se pojavio.

„Novosti“ su juče komentar i razjašenje transakcije potražile i u centrali ŽOŠ „Trnava“, ali odgovor nije stigao. Odgovor nismo uspeli da dobijemo ni od Ivana Hemšilda, koji je dan ranije razgovarao s medijima u Slovačkoj.

TRAŽE POMOĆDOK čekaju rasplet ove slovačko-kiparske sage, radnici „Goše“ juče su zakucali i na vrata opštine, uprkos tome što znaju da tamo ne mogu dobiti tražene odgovore.
– Znamo da opština nije u mogućnosti da nam pomogne, ali nas je predsednik opštine Toplica Pintorović saslušao. Dobili smo obećanje da će odmah uputiti dopise resornim ministarstvima i zamoliti ih da se angažuju povodom novonastale situacije – kaže Bojan Đorđević iz Štrajkačkog odbora.

– Prodaja je bila jedino rešenje, jer su „Gošu“ dotirali njeni akcionari, ŽOŠ „Trnava“ – rekao je, za „Denjik N“, Ivan Hemšild. – Nismo uspeli da izađemo na kraj s poslovima, nismo poštovali rokove, radove smo obavljali nekvalitetno. Narudžbina na Balkanu je veoma malo, tako da jedva možemo da pokrijemo troškove za radnike. Poslednjih šest godina u proseku smo plaćali 77,5 odsto plata.

Radnici se nadaju da će novi vlasnik rešiti agoniju u kojoj se nalaze i preuzeti na sebe sva prava, ali i obaveze svog prethodnika.  (Blic)