N1: Sporni članovi izbačeni iz medijskih zakona, RTS ubuduće na prvom kanalu 1Foto:Pixabay/ RonPorter

Sporni stavovi u članu 122. Nacrta Zakona o elektronskim medijima, prema kojima je bilo predviđeno da će REM određivati cenu koju će kablovski operatori plaćati za redistribuciju programa nacionalnih televizija, biće obrisani iz finalne verzije dokumenta. Tako je barem dogovoreno danas na sastanku koji je inicirala Misija OEBS sa predstavnicima Ministarstva informisanja i novinarskih i medijskih udruženja, saznaje N1.

Drugi naknadno dodati stav u članu 112 prema kojem je trebalo da se na prva dva mesta nalaze programi javnih servisa, a potom nacionalne televizije Pink, Hepi, B92 i Prva takođe je izmenjen na zahtev medijskih udruženja. Utvrđeno je, kako saznajemo na sastanku, da će operatori na kanalu 0 imati servisne informacije, na broju 1 javni servis, a da je posle raspored na izboru operatora.

Sastanak je i dalje u toku. Kako saznajemo, rasprava o predlogu Zakona o javnim informisanju je završena, a i dalje se razgovara o nacrtu Zakona o elektronskim medijima.

 

Podsetimo, nakon završene javne rasprave o medijskim zakonima i tik pred njihovo usvajanje vlast je dodala odredbe u član 122. po kojima su svi kablovski operatori obavezni da u svojoj ponudi imaju pored javnog servisa i programe privatnih televizija sa nacionalnim frekvencijama i da im plaćaju po ceni koju će određivati REM, bez mogućnosti da ih ukinu.

Takođe, u izmenama Zakona dodate bio je predviđen i obavezan raspored koji podrazumeva da prva dva mesta moraju biti rezervisana za kanale javnog servisa, a da na narednim pozicijama moraju biti nacionalne televizije Pink, Prva, B92 i Hepi.

Ove izmene unete su bez znanja članove Radne grupe koja je radila na zakonima, a nakon što su isplivale u javnost predstavnici novinarskih i medijskih udruženja su izrazili nezadovoljstvo.

Usvajanje zakona je odloženo, jer je Misija OEBS u Srbiji pozvala vladu na dodatne konsultacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.