среда, 1 маја, 2024
vesti online

Obnova vojne avijacije: „Superpume“ iznad Šumadije

Vojno vazduhoplovstvo Srbije ove godine treba da bude pojačano helikopterima zapadne proizvodnje. Borbenu avijaciju, kako se najavljuje, uz dva ruska helikoptera Mi-17 trebalo bi da pojačaju i dve letelice prozivođača „Erbas difens end spejs. Obnova letnog parka biće zaokružena 2016. kada bi u Vojsku Srbije trebalo da stignu još dva „Erbasova“ helikoptera.

Mi17 (Foto: JuTjub)

 Da će krila Srbije biti podmlađivana i na istoku i na zapadu potvrdio je i premijer Alekasandar Vučić. Osim kupovine helikoptera on je najvio i modernizaciju školskih borbenih aviona G4 „supergaleb“, koja bi bila sastavni deo paket ugovora sa „Erbasom“. Tačku na ovu fazu obnove domaćeg vazduhoplovstva trebalo bi da stavi nabavka lovačkog aviona.

Zapadni helikopteri koji će leteti nad Srbijom, prema nezvaničnim informacijama, biće najverovatnije tipa AS-332 „superpuma“. Ovu informaciju preneo je i domaći vazduhoplovni portal „Tangosiks“. Zaokret ka Zapadu, prema pisanju ovog portala, između ostalog, napravljen je i zbog previsoke cene od 26 miliona dolara po komadu ruske letelice.

– Srpska strana je zbog ovakvog razvoja pregovora trenutno bliža opciji da se, barem kada je o helikopterima reč, okrenu „Erbasu“ – preneo je „Tangosiks“. – Paket posla bi mogao da obuhvata širu saradnju koja bi podrazumevala i dugoročno rešavanje potreba za održavanjem i remontom helikoptera „gazela“.

Najavljenom nabavkom novih letelica i modernizacijom i obnovom postojećih aviona i helikoptera Srbija bi trebalo da uspešno premosti vreme do temeljne obnove vojnog vazduhoplovstva. Veliki broj vazduhoplova Vojske Srbije na ivici je korišćenja zbog isteka resusra, a pod znakom pitanja je i obuka pilota. Poslednja helikopterska nesreća na najgori način pokazala je sve mane domaće avijacije.

Stručnjaci za vazduhoplovstvo ističu da je „superpuma“ odličan helikopter koji može da se koristi u vojne, ali i u civilne svrhe. Piloti, međutim, navode da je sistem u Vojsci Srbije prilagođen ruskoj vojnoj tehnici i da mešanje letelica različitih proizvođača nije pravi put.

– Naši piloti lovačke i helikopterske avijacije naviknuti su na ruske procedure, a isto važi i za mehaničare i sistem logistike – kaže pukovnik Slobodan Ristović, penzionisani pilot. – Nove letelice potrebne su Srbiji, koja je među retkim državama koje nemaju jasno definisan nacionalni sistem traganja i spasavanja. Rešenje se možda nalazi u organizaciji ove službe na bazi „superpuma“, što bi modernizovane helikoptere Mi-17 logično usmerilo ka Vojsci Srbije. (Pravda)