субота, 27 априла, 2024
vesti online

Obama: Ruski vazdušni napadi će samo ojačati Islamsku državu

Američki predsednik Barak Obama izjavio je danas da će vazdušni napadi ruske vojske na islamiste u Siriji oterati umerene pobunjenike u skloništa i ojačati Islamsku državu, prenosi BBC.

Barak Obama se ne slaže sa stavom Rusije da su svi naoružani protivnici sirijskog predsednika Bašara al Asada teroristi.

 

„Nećemo da sarađujemo sa Rusijom u kampanji uništavanja svakoga ko se suprotstavlja Asadu“, rekao je on na konferenciji za medije u Beloj kući.

 

Rusija insistira da je cilj njenih napada Islamska država, ali se sirijska opozicija tvrdi da među žrtvama ima onih koji nisu teroristi.

 

Američki predsednik Barak Obama usprotivio se ruskoj vojnoj kampanji u Siriji, rekavši da u njoj nije napravljena razlika između terorističkih grupa i umerenih pobunjeničkih snaga s legitimnim interesima u dogovorenom okončanju građanskog rata.
Obama je ocenio da je ruska vojna umešanost, uključujući vazdušne napada započete ove sedmice, vežba samoodbrane koja će udaljiti sirijski sukob od rešenja.
On je rekao i da predsednik Rusije Vladimir Putin, svojim pristupom u Siriji, nije zadobio međunarodnu podršku, preneo je AP.

„Problem je Asad i njegova brutalnost nad sirijskim narodom i to mora da prestane“, kaže Obama.

 

Prema njegovim rečima, iz ruske perspektive su svi Asadovi protivnici – teroristi i to predstavlja „recept za katastrofu“.

 

Obama je ocenio da je „moguće“ s Moskvom naći političko rešenje, ako Rusija prihvati „da mora doći do promene vlasti“ u Siriji.

 

On je rekao i da predsednik Rusije Vladimir Putin, svojim pristupom u Siriji, nije zadobio međunarodnu podršku, preneo je AP.
Obama je dodao da su samo Iran i predsednik Sirije na Putinovoj strani, dok SAD predvode međunarodnu koaliciju od 60 zemalja protiv Islamske države u Siriji i Iraku.

 

Američki predsednik odbacio je mogućnost „proksi (posrednog) rata“ između Moskve i Vašingtona u Siriji.

 

„I dalje će biti tenzija”, rekao je Obama, ali je podvukao da „Sirija neće poslužiti za posredni (proksi) rat SAD i Rusije“. (Blic)