понедељак, 29 априла, 2024
IstaknutoTehnologijaVesti

Nuklearna elektrana je ratna igračka?

Zelenski: Rusi su postavili sumnjive predmete na krov nuklearne elektrane

Zelenski: Rusi su postavili sumnjive predmete na krov nuklearne elektrane
Ilustracija: EPA
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Moskva i Kijev se međusobno optužuju za nadolazeći napad na Zaporižju

Moskva i Kijev međusobno se optužuju da planiraju skori napad na nuklearnu elektranu Zaporižju na jugu Ukrajine. Ukrajinske oružane snage mogle bi pokušati napasti elektranu već u srijedu navečer, koristeći projektile i dronove, upozorio je u utorak na državnoj televiziji Renat Karča, savjetnik čelnika ruske agencije za atomsku energiju, Rosenergoatoma.

Ukrajinski glavni stožer, zauzvrat, napisao je u svome dnevnom izvješću da su ruske snage navodno postavile eksplozivne naprave na krov elektrane. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je rekao da je upozorio je francuskog kolegu Emmanuela Macrona na „opasne provokacije“ Rusije oko nuklearne elektrane.

Eksplozivni uređaji su prikačeni na krovove trećeg i četvrtog reaktora, no vjerojatno bez namjere da oštete same reaktore, rečeno je u izvješću ukrajinskog stožera. Ukrajina neće prekršiti pravila međunarodnog zakona, naglasilo je vojno vodstvo u Kijevu.

To je, međutim, upravo ono za što Karča optužuje Ukrajince. Karča tvrdi da Kijev ne samo da planira granatiranje nuklearne elektrane, nego također i bacanje bombe s nuklearnim otpadom. Nije bilo dokaza koji potkrjepljuju ove tvrdnje.