понедељак, 6 маја, 2024
vesti online

НОЖ У ЛЕЂА АСАДУ И ХЕЗБОЛАХУ: Либанске власти довеле Американце на сиријску границу!

На десетине америчких специјалаца стигло је у погранично подручје Сирије и Либана како би помогли Либанској армији у операцијама које намерава да спроведе против Исламске државе, објавила је ТВ Алхура, арапска телевизија са седиштем у САД-у.

Американци у Сирији (Фото: public)

Према извештају на који се позива Алхура, у Либан је стигло више од 70 припадника америчких јединица за специјалне операције, али није наведен њихов тачан задатак, нити на који начин ће они подржати либанске трупе.

Либански медији у међувремену су јавили да ће власти те земље затражити од Америчке коалиције ваздушну подршку у планираној офанзиви.

Либанске власти, пре тога су контактирале Русе, са молбом да изврше притисак на Сирију и Иран да се сагласе са америчким учешћем у операцијама на сиријско-либанској граници, али је Дамаск одбио овај предлог, у страху од новог гомилања америчких трупа на својим границама.

Исламска држава заузела је Џоруд Рас Аалбек на североистоку Либана и Џоруд Кару и Гријер на западним падинама планинског масива Каламун, који се протеже дуж сиријско-либанске границе.

Либански шеф безбедносних служби Ибрахим Абас је рекао да су либанске власти спремне на преговоре са ИД-ом о повлачењу терориста, по принципу по ком су окончане борбе са Ал Каидом на Каламуну, где су Хезболах и Сиријска арапска армија, жестоком акцијом приморали терористе да прихвате повлачење аутобусима према Идлибу. Сцене тријумфа Хезболаха на Каламуну, можете да погледате ОВДЕ.

Ипак, овај сценарио је мало вероватан, пошто терористи Исламске државе немају где да се повуку, а сиријске власти им до сада никада нису гарантовале сигуран пролаз преко своје територије.  (Pravda)