уторак, 30 априла, 2024
vesti online

NOVI HAOS: Stotine terorista će ostati u Srbiji!

Zastrašujuće: Kada Unija uvede strogu kontrolu granica, velike su šanse da se među hiljadama migranata koje se budu zadržavale u Srbiji nađu i ekstremisti sa Bliskog istoka, kažu naši sagovornici

BEOGRAD – Među stotinama hiljada izbeglica koje prođu kroz našu zemlju nalazi se veliki broj terorista, od kojih će neki biti zabarikadirani u Srbiji, saznaje Kurir u službama bezbednosti.

Uvođenje stroge kontrole evropskih granica, o kojem se danas hitno odlučuje u Briselu, drastično će usporiti protok izbeglica kroz našu zemlju i povećati opasnost da se među hiljadama onih koji se budu zadržavali u Srbiji nađu i ekstremisti s Bliskog istoka.

Stroge provere koje EU namerava da uvede između ostalog će podrazumevati upoređivanje podataka onih koji dolaze s bazom podataka za borbu protiv terorizma, što automatski dovodi do mnogo dužih redova. U Srbiji bi to moglo dovesti do zadržavanja više od 10.000 izbeglica u jednom danu.

Kako kaže sagovornik Kurira iz bezbednosnih struktura, među oko 400.000 izbeglica, koliko je do sada prošlo kroz Srbiju, ima „svega i svačega“.
– Svako ko kaže da među izbeglicama nema terorista ne govori istinu. Ima ih sigurno stotine  – kaže naš izvor.

Sličnog je mišljenja i analitičar Dragomir Anđelković.
– Jedino rešenje koje je prihvatljivo s aspekta bezbednosti jeste da i Srbija uvede potpunu blokadu granica. Kada Evropa uvede strogu kontrolu granica i uspori protok migranata, velike su šanse da se među hiljadama izbeglica koje se budu zadržavale u Srbiji nađu i teroristi s Bliskog istoka, čime je naša bezbednost veoma ugrožena – kaže Anđelković.

Srbija od juče, po ugledu na Hrvatsku i Sloveniju, dozvoljava da granicu pređu samo one izbeglice koje dolaze iz ratom zahvaćenih područja Bliskog istoka. Međutim, kada se ima u vidu da i teroristi ISIS dolaze upravo s ovih područja, više je nego jasno da su granice Srbije i dalje nezaštićene.
– Prava kontrola migranata ne postoji, a i kako bi kad oni ne nose sa sobom nijedan dokument, ni ličnu kartu ni pasoš. Većina njih ima registracioni dokument iz Grčke koji su dobili na osnovu lične izjave. Ako ni to nemaju, dobijaju registraciju u Srbiji, ali opet samo na osnovu izjave. Oni prolaze Evropu tako što im se veruje na reč – pričaju za Kurir zaposleni na graničnom prelazu u Preševu.

Preko ovog prelaza svakog dana prođe između 3.500 i 5.000 izbeglica. Otkako je granica zatvorena za ekonomske migrante, mnogi lažu odakle dolaze.
– Većina kaže da dolazi iz Sirije, a mi ne možemo da dokažemo da li govore istinu – dodaju u Preševu. (Kurir)