субота, 27 априла, 2024
vesti online

Nove prijetnje Rusije Crnoj Gori ekonomskim mjerama

Zvaničnici Rusije su ponovili optužbe na račun Vlade Crne Gore da vodi antirusku politiku, pa jeposredstvom provladinog lista „Roskaja gazeta“ upućen između ostalog poziv za smanjenje čarter letova iz Rusije ka Crnoj Gori, zbog težnji Crne Gore ka članstvu u NATO i pridruženja sankcija EU prema Rusiji zbog krize u Ukrajini. Reakcije i komentari na sve otvorenije oštre poruke zvanične Rusije prema Crnoj Gori.

Iz Ministarstva vanjskih poslova očekujemo reakciju i komentar na posljednje pisanje ruskog provladinog lista „Rosiskaja gazeta“ u kojem je ekonomski savjetnik predsjednika Rusije Sergej Glazjev optužio Vladu Crne Goru da vodi antirusku politiku i pozvao na smanjenje broja čarter letova iz Rusije. U tekstu “Zahlađenje u balkanskom ljetovalištu”, koji je prenio dnevni list „Vijesti“, ponovljeno je da je politika premijera Mila Đukanovića posljednih godina izuzetno neprijateljska, da Rusi bivaju istiskivani iz svih sfera života, da se od velikih kompanija oduzima imovina i preprodaje se, a da se plijeni nepokretna imovina koja pripada ruskim građanima. Podsjeća se da je prioritet Crne Gore članstvo u NATO-u i Eu i da se Crna Gora pridružila sankcijama EU i SAD protiv Rusije, a pozivajući se na ukrajinske medije, “Gazeta” navodi da će u Crnoj Gori biti besplatno smješteno više od sto ranjenih pripadnika ukrajinskih snaga.

Komentarišući navode ruskog provladinog lista, član odbora za evropske integracije iz Demokratske partije socijalista Obrad Mišo Stanišić odbacuje optužbe da zvanična Crna Gora vuče poteze koji su upereni protiv bilo koje zemlje pa i Rusije: „Što se tiče zvanične Crne Gore, mi ne vodimo ni antirusku ni bilo koju anti-politiku prema bilo kojoj državi na svijetu. Ono što su nacionalni prioriteti i nacionalni ciljevi Crne Gore su – evropske i evroatlantske integracije. To su nama prioriteti nad prioritetima i mi vodimo te politike – za evropske i za evroatlantske integracije. A ako neko smatra da su ti naši nacionalni ciljevi upereni protiv bilo koje druge države, a ona nije u tim integracijama, to je njihovo pravo. A ja tvrdim da to nema nikakve veze sa antiruskom ni sa bilo kojoom drugom anti politikom države Crne Gore.“(Slobodnaevropa)