Đoković prebrodio buru u trećem setu: Preko Vavrinke u osminu finala s Hurkačom 1Foto: EPA-EFE/NEIL HALL

U trećem kolu Vimbldona, s neizvesnošću samo u jednom setu: Novak Đoković – Sten Vavrinka 6:3, 6:1, 7:6 (7:5).

Naš as, drugi „reket“ sveta, četvorostruki uzastopni šampion u Londonu, dalje, u nedelju, igra s Poljakom Hubertom Hurkačom (18. na listi), a opravda li ulogu potpunog favorita i protiv njega, u četvrtfinalu ga čeka uspešniji iz duela Rusa Andreja Rubljova (sedmo mesto) i Rusa pod zastavom Kazahstana Aleksandra Bublika (26).

Šta reći za meč lišen uzbuđenja od kojeg uzdrhte tribine? To nije bio susret teniskih legendi koji se na marginama Vimbldona zabavljaju za svoju veteransku dušu nego borba za ulazak u osminu finala najuglednijeg turnira “belog sporta”. Novaku Đokoviću je i u 37. godini karijera u zenitu dugog trajanja kome se ne nazire kraj, a prepečeni Švajcarac Sten Vavrinka je u 39. godini upisan kao treći najstariji učesnik trećeg vimbldonskog kola za poslednje četiri i po decenije (Amerikanac Džimi Konors 1991. imao nepunih 39, a Vavrinkin zemljak Rodžer Federer 2021. nepunih 40).

Đoković prebrodio buru u trećem setu: Preko Vavrinke u osminu finala s Hurkačom 2
Foto: EPA-EFE/NEIL HALL

Stari znanci, koji su se međisobno sastali 27. put, deveti put na turnirima za grend slem, ali prvi put ikada na travi, priredili su nostalgično sećanje na svoje bivše žestoke bitke kad je Đoković ukupno bio dominantniji, ali je Vavrinka i te kako umeo da mu bude kamičak u patici i da ga rastavi od najviših pretenzija. Vrhunac švajcarskog tenisera, ipak, prošlo je vreme.

 

Videlo se to na terenu od sredine prvog seta. Naš as je brzo zagrejao motor, ali ne ulažući preveliki napor. Slomio je rivala brejkom u šestom gemu. Poveo je s 3:2 pa onda i s 4:2. Rutinski je to priveo kraju. U drugom setu je stekao vođstvo s 4:0 pa s 5:1. Jasno je da to nije onaj Vavrinka kome se ne sme dati prst jer grabi ruku. Đokovićeva prevlast je bila nedodirljiva..

Izjednačena borba vodila se samo u trećem setu i to do njegovog samog kraja. Vavrinka je postao žilav, izvlačeći iz rukava svoj poslednji adut, a to je da nema šta da izgubi. Nekoliko puta je izmamio aplauze, podsećajući na dane kad je bio uz „veliku trojku“. Neke poene je osvojio iz bekhenda jednom rukom, svog zaštitnog znaka, koji je i njemu donosio radost grend slem pobednika (Australija open 2014, Rolan Garos 2015). Niko nije popuštao na svoj servis. Igran je taj-brejk, a tamo 3:1 za Đokovića pa 5:3 za Vavrinku pa 7:5 za konačnu pobedu.

I tako Đoković preduhitri ono doba na izdisaju dana kada se zatvaraju vimbldonske kapije da bi posetioci krenuli kućama, a to je 23 časa po Griniču. Bilo je bojazni da se meč na Centralnom terenu, kad je već i počeo tako kasno, oko 21.40 po našem, neće završiti za dato vreme, ali jeste i brže od očekivanja jer Vavrinkinog žustijeg otpora nije bilo, osim žilavosti u poslednjem činu meča.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.