четвртак, 2 маја, 2024
vesti online

NIJE HTEO DA PLATI 100.000 EVRA Svetozar Maroviću produžena kazna zatvora na godinu dana

Viši sud u Podgorici produžio je za godinu dana zatvorsku kaznu nekadašnjem visokom crnogorskom funkcioneru Svetozaru Maroviću, jer u zakonskom roku nije platio državi novčani deo kazne zbog malverzacija s opštinskim zemljištem u Budvi.

Foto: G. Srdanov / RAS Srbija

Agenciji Beta je u Višem sudu u Podgorici potvrđeno da je Maroviću produžena kazna, kao i da je novčana kazna u iznosu od 100.000 evra zamenjena zatvorskom u trajanju od godinu dana.

Marović je prošle godine osuđen na tri godine i devet meseci zatvora zbog zloupotreba u Budvi pošto se nagodio s tužilaštvom da plati 100.000 evra u humanitarne svrhe i državi uplati milion evra.

Nekada visoki funkcioner vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS), međutim, nije u zakonskom roku uplatio novac, niti se pojavio na izdržavanje kazne u zatvoru u Podgorici, zbog čega je za njim ranije raspisana poternica.

Maroviću je kazna zatvora povećana na četiri godine i devet meseci.

Njegov branilac, advokat Zoran Begović kazao je agenciji Beta kazao da će njegov klijent „čim bude u mogućnosti“ državi platiti 100.000 evra i objasnio da zakon omogućava da čim se to desi, sud opozove odluku o zameni novčane za zatvorsku kaznu.

On je rekao da je za preostali iznos od milion evra stavljena hipoteka na imovinu Svetozara Marovića, koja će „biti aktivirana“ u slučaju da on ne uplati novac državi.

Begović veruje da će njegov klijent za koga kaže da je „ozbiljno“ bolestan i da je na lečenju u Beogradu, uskoro doći na izdržavanje kazne u Podgoricu.

Marović je tražio od suda odlaganje izvršenja zatvorske kazne zbog zdravstvenog stanja, ali je sud takvu odluku odbacio kao nesnovanu, posle čega je za nekadašnjim funkcionerom raspisana poternica. (Blic)