четвртак, 22 фебруара, 2024
vesti online

NEZADOVOLJNI Studenti blokirali Pravni fakultet

Studenti su oko 15 časova blokirali Pravni fakultet u Beogradu nezadovoljni ukidanjem vanrednog oktobarskog roka.

Studenti protestuju nezadovoljni načinom bodovanja ispita i time što oni koji su studije upisali 2006. studije moraju da završe do kraja godine.

 

– Osnovni razlog za održavanje protesta ukidanje vanrednog oktobarskog roka, poznatijeg kao oktobar 2, podizanje finansijskih nameta gde god je to moguće, menjanje sistema upisa u toku školovanja pomoću kog Fakultet danas ostvaruje enormne godišnje prihode, neuporedive sa bilo kojim drugim fakultetom u državi. Sve ono za šta su se studenti prošle godine borili a što je trebalo biti potvrđeno usvajanjem Izmena i dopuna Zakona o visokom obrazovanju, ironično, baš na Pravnom fakultetu nije ispoštovano – objavili su studenti ovog Fakulteta.

Kako kažu, nezadovoljni su što pored teške finansijske situacije u zemlju fakulteti „obrću milione na uštrb studenata“.

– Uprava je opet odbila naše zahteve. Vreme je za radikalizaciju protesta! Poslednji je trenutak da se izborimo za naša prava!Ugroženi smo svi, od brucoša do apsolvenata. Pokažimo da smo solidarni i da ćemo se boriti za naše zahteve do kraja – poručili okupljeni akademci.

Studenti su blokirali glavni ulaz na fakultet, istakli transparent „Sprečimo pljačku“, nema predavanja ni vežbi, i trenutno su na razgovoru sa dekanom prof. Avramovićem.

Dekan je u pauzi pregovora sa delegacijom samoorganizovanih studenata, Tanjugu rekao da su zahtevi formulisani u devet tačaka i da je ovo druga delegacija koja je istakla zahteve.

Prva delegacija studenata pre nekoliko dana predala je svoju listu zahteva od kojih je većina prihvaćena, osim onih koji su u suprotnosti sa propisima i realnim mogućnostima fakulteta.

Ekipi Tanjuga studenti nisu želeli da obrazlože zahteve izjavom „u kameru“, a dekan ističe da traže ispitni rok „oktobar 2“, kao sedmi ispitni rok, uz činjenicu da jedino Pravni fakultet dozvoljava takozvani apsolventski, novembarski i decembarski rok.

„Još u januaru smo stavili na sajt obaveštenje da ‘oktobra 2’ neće biti, što je u skladu sa propisima“, rekao je dekan i istakao da su ipak studentima izašli u susret i to tako što su produžili postojeći oktobarski rok za nekoliko dana.

Tim želimo da im omogućimo da naknadno prijave odredjene ispite i da bez problema u tom periodu iskompenziramo nepostojanje ‘oktobra 2’, za koji su znali da ga neće biti, rekao je Avramović.

Prema njegovim rečima, za najveći broj studenata ovo rešenje je zadovoljavajuće.

Međutim, deo studenata, njih oko 250, to ne prihvata, a akademci Pravnog, kako ističe dekan, veoma snažno su potpomognuti prilično agresivnim studentima drugih fakulteta.

„Prepoznali smo cirkulišuće demonstrante sa različitih fakulteta, posebno sa Filozofskog, kao i parolu koja se koristila i prošle godine“, rekao je dekan.

On ističe da nije u pitanju studentski zahtev nego problem pravljenja nereda u akademskoj zajednici i u državi.

„Plašim se da ovako organizovan protest, uz pomoć studenata drugih fakulteta, nije samo vezan za pitanje studentskih prava, naročito za oktobarski rok, nego za neke, možda mnogo šire i druge stvari o kojima ne bih želeo ni da mislim“, istakao je profesor Avramović.
Nastava je danas u prepodnevnoj smeni počela, a potom je predavanje za brucoše u najvećem amfiteatru, čuvenoj „petici“ sprečeno, a trebalo je ga održi dekan Avramović.

On podseća da je školarina 91.000 dinara i da četiri godine nije menjana. U cenu su uračunati udžbenici i drugo, a fakultet oslobadja dela školarine studente sa lošim materijalnim stanjem.

„Ovde ne protestuju najbolji studenti i štrajk će biti na veliku štetu onih koji žele da slušaju nastavu, što su već u velikom broju i tražili“, istakao je dekan. (Alo)