Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je danas, dan nakon što je 12 ljudi ubijeno u terorističkom udaru na redakciju časopisa Šarli ebdo u Parizu, da snage koje napadaju Evropu, ustvari istovremeno napadaju i Izrael.

U prvoj osudi napada Netanijahu je sinoć ocenio da su to “brutalni akti divljaštva” i da civilizovana društva u svetu moraju da se ujedine protiv radikalnog islama.

“Izrael stoji uz Evropu, Evropa mora stajati uz Izrael”, rekao je Netanijahu na sastanku sa norveškim šefom diplomtije Borgeom Brende u Jerusalimu.

Ta njegova izjava takođe se odnosi na nedavno glasanje u više parlamenata u Evropi za rezolucije u kojima se pozivaju vlade da priznaju Palestinu. Netanijahu je rekao da dok Izrael i Zapad neguju slobodu i toleranciju, radikalni islam veruje u tiraniju i teror.

“Oni teže da nametnu mračno doba čovečanstvu,” rekao je Netananijahu, osudivši masakr u Parizu i izrazio saučešće vladi i narodu Francuske, ocenivši takođe da je rast radikalnog islama globalna pretnja.

“Napadi radikalnog islama ne znaju za granice – to su međunarodni napadi i odgovori moraju biti međunarodni. Teroristi žele da unište naše slobode i našu civilazaciju”, naglasio je Netanijahu i pozvao sve slobodne zemlje da se zajedno bore protiv terora. (isra-news)