субота, 27 априла, 2024
IstaknutoSportVestivesti online

Nestvarna teniska borba

Srbija postala zemlja teniskih šampiona: Šta je tajna Novaka Đokovića i uspeha srpskih tenisera na Vimbldonu?
Izvor: TV Nova/Probudi se

Srpski teniser Novak Đoković savladao je Karlosa Alkaraza nakon neverovatnog preokreta u finalu Sinsinatija rezultatom 2:1, po setovima 5:7, 7:6 (7), 7:6 (4).

Ovo je bez ikakve sumnje bilo finale godine, uz naravno ono koje su ova dva tenisera odigrala u Londonu, preciznije na Vimbldonu.

 

PROČITAJTE JOŠ:

 

Meč je trajao tri sata i 50 minuta, a Novak i Karlos priredili su spektakl o kojem će se dugo pričati.

Po završetku meča srpski teniser je pocepao majicu, a tokom duela bio je nadomak predaje, ali je uspeo da se vrati i na kraju iskoristi petu meč loptu.

Alkaraz je nakon poraza seo na klupu i zaplakao, dok se Đoković polivao vodom.

Novaku je ovo bila treća titula u Sinsinatiju, a Alkaraz je još jednom pokazao da je trenutno ubedljivo najveći rival srpskog tenisera.

Ovo je bio četvrti međusobni duel Đokovića i Alkaraza, a skor je sada 2-2 i nema sumnje da će se veliko rivalstvo nastaviti u narednim mesecima.

EPA-EFE/MARK LYONS

Mladi Španac je svakako i pre početka finala obezbedio ostanak na čelu ATP liste, ali će smena na vrhu biti moguća nakon US Opena.

Đokoviću je ovo bila 39. masters titula, a prvi iza njega po tom parametru je ostao Rafael Nadal sa 36. Takođe, ovo je bila 95. titula u karijeri za Novaka, a ujedno je odradio i najbolju pripremu za US Open, koji počinje za nedelju dana.

Oba tenisera su u veoma laganom ritmu ušli u meč, pa se nisu odmah raspucali.

Novak je servis vinerom otvorio meč, ali je onda pogrešio iz bekhenda. Usledila su dva nova servis vinera, a zatim je Alkaraz pogrešio u razmeni za kraj gema. Karlos je sa dva asa započeo svoj prvi servis gem, a Novak je žestoko promašio iz bekhenda za tri gem lopte. Uzeo je Đoković jedan poen, ali to je bilo sve od njega u gemu – 1:1.

Đoković je došao do 15:0, ali mu je Alkaraz uzeo naredni poen fenomenalnim drop-šotom. Pogrešio je Španac jeftino na riternu, a onda drugi put kada je pokušao da napadne. U laganom ritmu je Srbin uzeo i naredni poena za novo vođstvo. Asom je opet Španac započeo svoj gem, a Novaku je neki milimetar falio da pogodi liniju iz forhenda. Umesto toga, Alkaraz je došao do vinera iz forhenda i 40:0. I naredni poen pripao je Karlosu za još jedan lagan gem – 2:2.

EPA-EFE/MARK LYONS

Alkaraz je prvi put zapretio na Đokovićev servis i to nakon što je Srbin imao dve vezane gem lopte, koje je propustio. Ipak, Alkaraz je vezao dve greške i Novak je poveo sa 3:2, a zatim odigrao sjajan gem na servis rivala. Došao je Đoković do 0:15, a onda je Karlos pogrešio nakon odličnog riterna Srbina. U razmeni je Novak bio odličan, pa je došao do tri vezane brejk lopte. Već prvu je iskoristio nakon sjajne defanzive i moćnog forhenda – 4:2.

Od tada je usledio veliki pad u igri i energiji Đokovića. Zbog njegovih grešaka Alkaraz je došao do 30:40, a onda je Novak dobio i opomenu od sudije za prekoračenje vremena kod servisa. To ga je dodatno poremetilo, pa je pogrešio iz forhenda za ribrejk Alkaraza – 4:3.

Španac je sa nulom uzeo naredni gem, a na Novakov servis je ponovo bilo veoma gusto. Imao je Novak otvoren teren, ali je promašio za 0:15. Dobio je Đoković brz poen, ali je onda Alkaraz došao do 15:30. Pri tom rezultatu dogodila se bizarna situacija, jer je došlo do tehničkih problema, pa je poen prekinut i ponovljen.

Novaku je to pomoglo, jer je Španac dva puta zaredom pogrešio za 40:30. Na pogrešan udarac se odlučio srpski teniser, pa je pogrešio, te se igralo na razliku. Sjajna igra na mreži donela je Novaku gem loptu, a ona je iskorišćena pošto je Alkarazova lopta završila u malom autu, iako su mnogi na prvu mislili da je dobra.

Novak Đoković Foto: EPA-EFE/MARK LYONS

Brzo je ponovo Karlos uzeo gem za 5:5, a onda dodao gas, dok je Novak izgubio daha.

Jeftino je Đoković izbacio lopticu u aut, ali je usledila sjajna kombinacija servisa i voleja za 15:15. Došao je Karlos ponovo do 15:30, a onda mu je vrh mreže pomogao da dođe do dve brejk lopte. Kod prve je Novak opet odigrao servis pa volej, što se ispostavilo kao ispravno. Asom je Đoković spasao drugu brejk loptu. Ipak, loše je srpski teniser zahvatio lopticu, te je otišla u veliki aut za treću brejk loptu Španca. Nju je iskoristio nakon Novakove greške za 5:6.

Prošao je potom Đoković rivala na mreži za 0:15, ali je očajno odigrao naredni poen. Alkaraz je pogrešio u razmeni iz forhenda za 15:30, ali je onda pogodio liniju iz kratke dijagonale. Pogrešio je Novak iz riterna za set loptu, a delovalo je kao da jedva diše u tim trenucima. Pogodio je Alkaraz bekhend viner za kraj seta – 5:7.

Otvorio je Novak stabilno drugi set, kao i njegov rival, ali onda je došlo do fizičkih i zdravstenih problema za srpskog asa.

Alkarazov ritern je bio daleko u autu, ali je onda došla i prva dupla servis greška. Još dva traljava poena je odigrao Srbin za dve vezane brejk lopte, ali je prvu spasao servis vinerom. Alkarazu je pripala još jedna razmena za brejk i veliku prednost – 1:2.

EPA-EFE/MARK LYONS

Novaku je na pauzi između gemova meren puls, moguća je bila i predaja, ali je Đoković odlučio da nastavi, iako se nije osećao snažno.

Mogao je odmah da se desi i ribrejk, ali je Alkaraz spasao brejk loptu, a onda je zaređao servis vinere za vođstvo od 1:3.

Naredn tri gema prošla su bez brejka, a onda je Novak konačno dodao gas i videlo se da ne želi tek tako da prepusti rivalu pobedu.

Na 15:15 Alkaraz je izbacio lopticu u aut, a Novak je uzeo i naredni poen za dve brejk lopte. Pogrešio je Karlos brzo i Novak je konačno stigao do brejka – 4:4.

Poveo je Alkaraz sa 0:15, ali je Novak imao spreman servis viner. Alkarazov ritern nije bio dobar za 30:15, a onda je stigao i novi servis viner. Alkaraz je bio bolji na mreži za 40:30, ali je onda poklonio poen Novaku, koji je ponovo podigao publiku na noge, jer je konačno opet poveo – 5:4.

EPA-EFE/MARK LYONS

Napao je Srbin ponovo servis Španca, ali ga je servis spasao na 30:30, a onda je Novakova greška okončala gem – 5:5.

Oba tenisera su lako uzela svoje servis gemove i tako odveli drugi set u taj-brejk.

Tamo je Novak prvi stigao do mini-brejka, ali je Alkaraz uzvratio. Imao je hrabrosti Đoković da napada u taj-brejku, voleji i smečevi su mu bili veoma čvrsti i kvalitetni, a spasao je i meč loptu.

Nakon toga uspeo je da napravi mini-brejk pri rezultatu 7:7, a onda kroz fenomenalnu razmenu zatvori set u svoju korist – 7:6 (9:7).

Na pauzi između drugog i trećeg seta videli smo veliku pauzu, pošto je Novak po drugi put tražio da ode u svlačionicu i toalet, dok je Alkaraz bio nervozan, pa je lupao rukom o predmet pored klupe, a imao je i manjih problema sa prstom na ruci.

EPA-EFE/MARK LYONS

Treći set bio je jedan od najluđih u istoriji tenisa.

Alkaraz je duplom greškom otvorio treći set, Novak je imao i 0:30, ali je onda prodao dva poena uz jedan promašen zicer za kraj gema – 0:1.

Na Novakov servis igralo se na razliku, ali Đoković nije popustio, pa je stigao do 1:1.

Oba tenisera su lako uzela naredne servis gemove, a onda je Srbin propustio veliku priliku.

Duplu servis grešku je napravio Španac za 15:15, ali je onda odigrao maestralan poen koji je završio pasing šotom. Pogrešio je Karlos u razmeni za 30:30, a Novak je zbog dobre igre na mreži stigao do brejk lopte. Veoma težak udarac je promašio srpski teniser, a onda je Karlos napravio neočekivanu duplu grešku. Riskantno je odigrao Alkaraz, ali je uspeo da volej smesti tamo gde treba za novo izjednačenje. Odigrao je još jednom sjajno Karlos na mreži, a onda je odličnim servisom zaključio gem – 2:3.

Sjajni servisi izvadili su Đokovića iz problema u narednom gemu, ali je uspeo da poravna na 3:3.

 

Duga razmena pripala je Novaku za 0:15, a onda je Španac napravio duplu servis grešku. Malo je falilo Đokoviću da stigne drop-šot i vrati ga u polje, ali je Alkaraz požurio u narednom poenu i dozvolio dve brejk lopte. Novak je u tim trenucima dobio veliku podršku sa tribina, ali je pogrešio u razmeni, a onda je Španac stigao do asa kojim je spasao drugu brejk loptu.

Fenomenalan ritern i viner doneli su Novaku novu brejk priliku, ali je Alkarazov servis ponovo bio moćan. Pogrešio je Španac iz forhenda za četvrtu brejk priliku, ali je onda nadigrao rivala u razmeni za novo iznenađenje. Međutim, odigrana je još jedna brutalna razmena u kojoj je poklekao Španac za petu brejk loptu u gemu. Ona je bila srećna za Đokovića, pošto je Alkarzov bekhend završio u mreži.

 

PROČITAJTE JOŠ:

 

Izbacio je Karlos lopticu u aut za 15:0, a onda je usledio as, pa servis viner za Novaka. Predivan volej odigrao je Španac za 40:15, a dodatno je zakucao situaciju nakon neverovatnog udarca koji Novak nije mogao da vrati u teren. Servis vinerom je Đoković zatvorio gem i došao na korak do pobede.

Ipak, kraj nije bio ni blizu.

Alkaraz je opet pogrešio u razmeni na startu gema, ali je to anulirao forhend vinerom. Veoma hrabro je Karlos odigrao drop-šot koji je bio neuhvatljiv. Moćni forhend doneo je Đokoviću izjednačenje u gemu, a Karlos je pogrešio za meč loptu.

Uspeo je da je spase agresivnom igrom i volejom, ali je onda opet poklekao i dozvolio novu. I nju je spasao nakon potpuno ludog poena, koji je teško opisati rečima, a završen je nadmudrivanjem na mreži. Jeftino je pogrešio Novak u narednom poenu, a onda je dobro servirao Španac za kraj u najmanju ruku ludog gema.

 

PROČITAJTE JOŠ:

 

Najluđi gem odigran je na 5:4, a Novak je mogao svojim servisom da zatvori meč, ali nije uspeo.

Alkaraz je dobro izgradio poen za 0:15, a Novak je pogrešio u narednom za 0:30. Karlos je ritern smestio u mrežu, ali je onda Đoković napravio duplu servis grešku u veoma nezgodnom trenutku. Prvi brejk loptu Novak je spasao bez mnogo muke, a kod druge je odigrana veoma duga razmena u kojoj je Karlos popustio.

Novak je još jednom bio staložen, sačekao je grešku rivala za novu meč loptu, ovoga puta na svom servisu. Međutim, videli smo još jednu duplu servis grešku, a onda je Đoković propustio veliku priliku pošto je poslao forhend u aut u trenucima kada je dominirao u poenu. Imao je hrabrosti Novak da zategne maksimalno drugi servis i to mu je i donelo novo izjednačenje u gemu.

 

Opet je odigrana neverovatna razmena, a Đokovićev pasing šot bio je perfektan, iako je Alkaraz prethodno vodio glavnu reč u poenu. Karlos je pronašao forhend viner za novi đus, a onda je riternom stigao do brejk lopte. Izbacio je Novak lopticu u aut iz ne tako lakog smeča.

Alkarazov forhend završio je u mreži, a onda bekhend u autu. Imao je lepu šansu Srbin da napadne, ali je pogrešio za 15:30. Izbacio je Karlos nekontrolisano još jedan bekhend u aut za nove dve brejk lopte. U razmeni je poklekao Novak kod prve brejk prilike, a isto se desilo i kod druge. Alkaraz je greškom dozvolio Novaku treću brejk loptu u gemu, ali je odservirao odlično u stranu, te produžio gem.

Ipak, srpski teniser je uz veliki napor stigao ponovo do brejk lopte, ali kombinacija servisa i voleja donela je novi đus, a onda je gem loptu. Đoković je pogodio neverovatnu paralelu i Špancu je ispao reket, ali svakako nije mogao da vrati taj udarac. Pogrešio je Srbin kod riterna, a onda je asom završen gem.

 

Nije Đoković imao problema da treći set odvede u taj-brejk, a tamo je brzo poveo sa 3:0. Ipak, Španac je sjajnim volejom vratio mini-brejk, ali su strpljenje i fenomenalan forhend doneli Novaku novu prednost od 5:4.

Svojim servisom stigao je Srbin do pete meč lopte, koju nije prokockao, jer je Karlosov ritern završio u autu.

Šta drugo reći nego – SPEKTAKL!

Đoković – Alkaraz 5:7, 7:6 (7), 7:6 (4)